sourze.se
Artikelbild

Google avslöjat med att kartlägga privata nät

Nyhetssidan The Register berättar om att Google i samband med kartläggningen av världens gator via Google Street View börjat kartlägga privatpersoners trådlösa nätverk.

Peter Schaar, ombudsman för den lokala datainspektionen i Tyskland blev förfärad när han fick ta del av uppgifterna och i en intervju med den tyska nyhetskanalen ARD sa han:

"Jag är mållös. Jag uppmanar Google till att radera all information som har samlats in olagligt kring privata trådlösa nätverk och genast sluta upp med Street View i Tyskland."


Förutom att de har samlat in information om människors trådlösa nätverk ska Google också ha samlat in uppgifter om enskilda användares mac-adresser, det vill säga ett unikt id-nummer som kan användas för att identifiera ett specifikt nätverkskort. Flera länder i Europa har tidigare uttryckt sin oro över att Google samlat in detaljerad gatuinformation i flera större europeiska städer. Man oroar sig framförallt för hur Google använder informationen och länkar samman enskilda individers aktiviteter på internet.

Utöver att själva fenomenet i sig är etiskt kontroversiellt så har Googles kartläggning av världens gator tidigare utmynnat i flera övertramp, som att folk blivit fotade när de solbadar, sover, går nakna i sina hem och så vidare.

"Alla förväntar sig en viss nivå av anonymitet när de lever sina dagliga liv", säger Kevin Bankston, jurist på Electronic Frontier Foundation i USA, som är en grupp som arbetar för att skydda människors rättigheter på Internet.

Googleteamet förvarnar inte innan de kommer. I Broughton in Buckinghamshire, England, samlades en grupp människor för att hindra Google View-teamet från att filma deras område när Paul Jacobs upptäckte deras bil och slog larm till grannarna. Jacobs var rasande över att hans hem fotograferades utan tillstånd:

"Jag sprang ut för att vinka till mig bilen och sa till föraren att han inte bara invaderar vårt privatliv utan också underlättar för brottslighet. Vi har redan haft tre inbrott lokalt de senaste sex veckorna. Om våra hus finns utlagda på hela Google är det en inbjudan till fler brottslingar att slå till."


Sedan lanseringen i maj 2007, har Googles Street View föranlett frågor om huruvida det utgör ett intrång i privatlivet eller ej, och det har orsakat klagomål om olämpliga bilder och till och med en rättegång. Stämningen kom från ett par i Pittsburgh i april 2008. Paret bor på privat område men Googles Street View-team kom dit och fortsatte att ta bilder ända upp till parets hem. Bilderna skickades sen till Google Maps som visade ingående närbilder av parets hem, pool och uthus.
Även ett par grannar till paret råkade ut för intrång på sin mark.

Angående stämningen svarade Google:

"Komplett privatliv finns inte i denna världen utom i en öken, och alla som inte är en eremit måste räkna med att tåla de vanliga händelser i livet i ett samhälle som han eller hon är en del i ."


Som att bli fotad naken i sitt hem av folk i en bil utanför skulle utgöra vanliga händelser i våra liv?Källor:
- Google Street View logs WiFi networks, Mac addresses
- Google hits streets, raises privacy concerns
-
Google Street View Continues to Raise Privacy Concerns

-
Google Street View: Residents block street to prevent filming over crime fears


Om författaren

Författare:
Michael Delavante

Om artikeln

Publicerad: 30 apr 2010 09:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: