"Det här leder till en situation där alla förlorar. Det är ett övergrepp mot dem som själva väljer att bära sjal och det gör ingenting för att hjälpa dem som tvingas bära den", sade Judith Sunderland från Human Rights Watch nyligen.
En otäck följdeffekt av ett förbud i Belgien är att det snart öppnar upp för motsvarigheter i andra europeiska länder. Liknande lagförslag finns i princip färdiga på andra håll, till exempel i Frankrike. Hittills har den märkliga förbudsklubb, som reglerar kvinnors klädsel, bestått av genuint odemokratiska länder, som Iran och Saudiarabien. Men nu är det alltså ett antal europeiska demokratier – med Belgien i spetsen – i färd med att träda in i denna osympatiska krets.
Burkaförbudet innebär inte främst – i själva verket kanske inte alls – ett övergrepp på religionsfriheten som i och för sig är en viktig rättighet. Det är inte rimligt att med religionsfrihet som argument kunna motivera precis vilken klädedräkt som helst eller kanske att få springa helt utan mundering på torget. Det kan ett respektabelt samhälle inte acceptera.
Däremot är det rimligt och nödvändigt att en anständig stat i princip inte lägger sig i hur vuxna människor klär sig i vardagen, på allmän plats.
Av Mats Hägglöf 30 apr 2010 10:20 |
Författare:
Mats Hägglöf
Publicerad: 30 apr 2010 10:20
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå