sourze.se

Rödskjortorna redo att gå långt för ett demokratiskt Thailand

"De röda barrikaderar sig och bedyrar att det är fredliga demonstrationer, polisen patrullerar utanför och kallar de röda för terrorister. Det är ett låst och mycket spänt läge."

Det snackas om en stad som håller andan, en spänning som stiger var dag, en överhängande risk för en väpnad konflikt, ett inbördeskrig. Något kommer att ske, alla vet det, säger folk på gatan. På Kaosand road, gatan för backpacker-turister med billig övernattning, shopping, restauranger med mera, går livet vidare till synes som vanligt, som turist kan man, när man inte förstår språket, invaggas i en falsk trygghet.

Bangkokborna däremot är rädda, läget är spänt, någon har utrustat sig med slangbella. Bara några kilometer därifrån, i de mer fashionabla shoppingkvarteren runt Siam och Pentagon, är det avstängt. De röda har barrikaderat sig bakom högar av däck och gjort sig beredda till kamp med glasflaskor och stenar.

Jag skulle ha åkt till Bangkok den 22 april. Min biljett hade blivit ombokat en vecka fram i tiden på grund av askmolnet från vulkanutbrottet på Island. Jag blev så rädd på Landvetter när resan äntligen skulle bli av att jag nästan fick en panikattack. Flyget från Helsingfors till Bangkok blev också försenat hela natten.

På kvällen torsdagen den 22 april sprängdes flera bomber, bland annat på en hårt trafikerad SkyTrain-station Sala Daeng i finans- och turistområdet utmed Silom Road. Dödsfall har förekommit och många har skadats. Beslutet om avrådan för svenskar att åka till Bangkok togs den 23 april.

Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum i Bangkok mellan demonstranter och militär och polis under lördagen den 10 april. Då skadades över 800 och minst 25 personer miste livet när militär och polis försökte stoppa protester av de rödklädda. Säkerhetsstyrkorna försökte bryta upp demonstrationerna kring demokratimonumentet i Bangkok.

Granatattacker ägde rum den 21 april i Silom-området vilket resulterade i dödsoffer och många skadade. Sky Trainet har begränsade öppettider och tidvis är vissa stationer stängda. Tunnelbanan har haft en begränsad trafik till följd av det aktuella säkerhetsläget. Den 22 april var det granatattacker med ytterligare döda och skadade.

Rödskjortorna har hållit på med större demonstrationer sedan drygt en månad i centrala Bangkok. Demonstranternas krav är att regeringen upplöser parlamentet och utlyser nyval.

Jag har sett de rödklädda och gått mitt ibland dem, de sålde röda kläder, jag hittade ett par röda joggingbyxor, fina, jag köpte dem. Försäljaren och de runt om blev jätteglada, jag fattade inte uppståndelsen, att det blev en så stor sak och mycket tummen upp av att jag handlade. Skulle jag känna mig lurad? Nä, de kostade ju bara cirka 25 kronor. Detta var i december. Kungen firade sin födelsedag, hela staden, alla, firade honom i en hel vecka. Han är så högt älskad och jag fick höra varför flera gånger – han håller vad han lovar och har gjort så att folket har fått det bättre undan för undan, är vad många sa. Det var som en kod som inte jag förstod. Ena dagen var 80 - 90 procent av folket klädda i gula tröjor, en annan dag var det rosa. Det var så fint, jag blev rent rörd och det var stora massor som samlades på gator och torg, stora leder stängdes av där det var parader och utställningar med bilder från kungahuset. Det blev till slut tröttsamt med allt knökande för att komma hem. En dag var det röda kläder, "jaha" tänkte jag, "gula, rosa och nu röda". Jag reflekterade inte mer över det. Det var fredligt då och alla var glada, musik spelades och någon parad tror jag drog förbi då också.

En annan dag för ett par år sedan var det tre? skrev jag om kravaller i Bangkok på resedagboken. Jag satt i en fotobutik och skulle framkalla kort, jag höll på att välja då det small och kraftigt tjock rök vällde upp framför fönstret. Jag släppte det jag höll på med och sprang dit där ljudet och röken kom ifrån. Där var polis, militär och vakter, det sopades glas och bars undan skadade. Jag beskrev läget den gången, tog en bild och ringde några svenska dagstidningar. Hade jag inte pratat med någon skadad och förvissat mig om att det var någon svensk inblandad var det ingen nyhet stor nog tyckte dom då. Jag tänker i dag om det kan ha varit samma sak de bråkade om redan då. En sak är säker och det är att det är allvar och att det har hållit på länge. Det ska mycket till innan UD varnar.

Det gäller nu strikta undantagsregler i och runt Bangkok, regler som bland annat säger att det är ett brott att vara samlade fler än fem personer på en och samma plats. Det är lagar som ger myndigheter befogenheter att ingripa mot demonstranterna, genom att exempelvis arrestera folk utan arresteringsorder, censurera nyhetsflödet samt möjligheter att inskränka rörligheten i vissa områden.

De röda barrikaderar sig och bedyrar att det är fredliga demonstrationer, polisen patrullerar utanför och kallar de röda för terrorister. Det är ett låst och mycket spänt läge. De röda vet att de riskerar att gripas, föras bort och kanske även mista livet om de lämnar området. "De är beredda att gå hur långt som helst" säger någon, "för att Thailand ska bli en demokrati". Det har beskrivits som att det hänger ett mörkt nät ovanför demonstranterna och att det är där för att inte polisens krypskyttar ska kunna sikta på dem, de ligger runt om på hustaken beredda att slå till.

Det har varit många demonstrationer och politiska motsättningar i Bangkok under flera år men vad jag hör från vänner på plats är det nu värre än någonsin och folk känner sig oroliga, de berättar om panik och strider och att ingen vet hur det ska sluta.

Den 26 februari meddelade högsta domstolen sin dom i ett kontroversiellt mål gällande den förre premiärministern Thaksin Shinawatras frysta ekonomiska tillgångar i Thailand. Grupper lojala med den förre premiärministern påbörjade demonstrationer mot regeringen den 14 mars med anledning av den fällande domen mot Thaksin.

De ursprungliga manifestationerna hölls kring demokratimonumentet, men demonstranterna lämnade detta område under onsdagen den 14 april. Lördagen den 3 april blockerade demonstranterna korsningen vid shoppingområdet kring Siam och Paragon som ligger mellan Sky Train-stationerna Chidlom och Siam Square i centrala Bangkok. Demonstranterna har spärrat av flera av vägarna till detta område, exempelvis i närheten av Silom Road mittemot Dusit Thani Hotel där jag firade min 35-årsdag där granatattackerna den 21 april ägde rum mot BTS-stationen Sala Daeng.

Trafiksituationen i hela shoppingdistriktet i centrala Bangkok är mycket besvärlig. Demonstranterna kan även fortsättningsvis med relativt kort varsel färdas till olika platser i Bangkok för att sätta tryck på regeringen att tillmötesgå deras krav. Under sådana förflyttningar kan trafiksituationen generellt i Bangkok bli mycket besvärlig. Motdemonstrationer mot de rödskjortade demonstranterna förekommer också, vilket ytterligare försvårar möjligheterna att bedöma trafiksituationen i Bangkok. Resenärer bör vara mycket uppmärksamma och undvika samtliga demonstrationer. Det bör noteras att det även förekommer demonstrationer i andra städer i Thailand, även om dessa hittills har varit av mindre omfattning.

När UD avråder från resor påverkar det reseförsäkringen. Personer som är strandade i Bangkok efter vulkanaskan, eller råkade befinna sig där av andra anledningar före UD:s avrådan, påverkas inte. Men reser du till staden nu gör du det på egen risk. Är man strandad med utgånget visum ska man ha handlingar som visar att man haft flygbiljett för någon dag under flygstoppet och att visumet fortfarande gällde då. Mot uppvisande av sådana handlingar kommer passagerare att undantas så kallat overstay-böter. Det finns annars ingen väg undan att betala dessa böter. Jag satt en gång på ett nattåg med min son, då åtta år, vi passerade gränsen ut ur Thailand på natten 30 min efter midnatt in på dygn då vårt visum gick ut, vi fick böta båda två den gången. Det var icke förhandlingsbart över huvud taget.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 28 apr 2010 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: