sourze.se

Nytt kapitel i Rysslands och Polens historia

Kanske har både Ryssland och Polen gjort upp med det förflutna och kan ha normala diplomatiska förhållanden med varandra i framtiden.

I min artikel i Sourze under rubriken "Polen anföll Sovjet 1920" har jag försökt att förklara Katynmorden 1940. Den enda möjliga förklaringen till morden är enligt min mening att det är en hämndakt på grund att den polske ledaren Pilsudskis anfall mot Sovjet när landet var försvagat av nästan tre års inbördeskrig. Polen hade uppfört sig mycket aggressivt mot grannländerna. Litauen blev av med sin huvudstad Vilnius som var polskt under hela mellankrigstiden.

Om anfallet mot Sovjet avsåg att krossa kommunismen eller att få en förmånligare gräns mot Sovjet har jag inte fått någon förklaring på. Det första misslyckades man med skändligen och man flydde tillbaka in i Polen. Nu stod Sovjetledarna i valet och kvalet mellan att sprida kommunismen längre västerut, eventuellt även till Tyskland. Bland Sovjetledarna fanns åsikten att regimen inte kunde överleva om inte kommunismen spreds till de mest utvecklade länderna i Europa. Det var Stalin som myntade begreppet Socialismen i ett land. Per T. Ohlsson skriver i en artikel i Sydsvenskan den 18 april 2010 om undret vid Wisla och att Europa kunde andas ut men nämner inte med ett ord att det var Polen som startade kriget. Sovjet var alltför utmattat för att starta ett krig.

En incident som Ohlsson uppehåller sig vid är det faktum att de sovjetiska trupperna inte hjälpte de upproriska polackerna 1944 när Sovjetarmén närmade sig Warszawa. Ohlsson skriver:

"Hemmaarmén dominerades av motståndskämpar som ville se ett fritt och demokratiskt Polen efter kriget. Det passade inte in i Stalins planer… I oktober, när tyskarna slagit ner revolten, hade 180 000 civila och 20 000 soldater i Hemmaarmén mist livet. Stalin lät Hitler göra smutsjobbet."


Jag tror att det var av samma anledning som Katynmorden. Det var hämndlystnad helt enkelt. Det bör dock påpekas att många polacker kämpade tillsammans med Sovjetarmén.

Kanske har både Ryssland och Polen gjort upp med det förflutna och kan ha normala diplomatiska förbindelser med varandra i framtiden.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2010 11:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: