sourze.se
Artikelbild

Nationell Idag ska ha rätt till presstöd

"Så länge de inte bryter mot några lagar som är till för att bevaka enskildas och vissa gruppers rätt att inte bli utsatta för diskriminering och kränkning av olaga slag, måste även tidningar som till exempel Nationell Idag ha rätt till presstöd."

I Sverige har vi något som kallas presstöd, alltså ett ekonomiskt bidrag till tidningar som på grund av låg upplaga inte kan ges ut i någon upplaga att tala om utan ekonomisk hjälp. Det ställs säkert flera krav för att en tidning ska kunna få ett sådant här bidrag, men ett av dem är att tidningen ska ha minst 2 000 prenumeranter. Personligen tycker jag att det är helt i sin ordning att mindre bemedlade tidningar på detta sätt, med skattebetalarnas hjälp, får möjlighet att komma ut till människor som vill läsa deras åsikter, och att väldigt många, även extrema åsikter, på detta sätt kan kläs i ord och ges ut i form av en tidning. Det är ju en del av demokratin, att människor får ha precis vilka åsikter de vill och ge uttryck för dessa i en tidning och att alla ges möjlighet att sprida sina åsikter, även med hjälp av presstöd när inte den egna plånboken är stor nog.

För att undvika att grova kränkningar av människor sker, och för att till exempel inte helt omotiverade förtalskampanjer ska kunna bedrivas, finns lagar om hets mot folkgrupp, ärekränkning och så vidare. Allt väl så långt kan man tycka.

Nu finns det en tidning som heter Nationell Idag som också har blivit en av de tidningar som framöver kommer att få ta emot ett presstöd på 2,3 miljoner kronor årligen. Tidningen har blivit anklagad för att vara rasistisk och starkt kritisk till invandring och till vårt mångkulturella samhälle. Jag har själv aldrig läst tidningen och jag tror inte jag är särskilt intresserad av att göra det heller men allt rabalder kring presstödet i tidningar och på TV har säkert varit fin reklam och lockat nya läsare till publikationen, men vem vet?

Hur som helst har detta naturligtvis orsakat ett ramaskri bland somliga. Tidningen är rasistisk, den ska inte ha stöd menar man. Jag vill då försiktigt försöka påpeka att Sverige ju, som nämnts ovan, är en demokrati. Man får tycka precis vad man vill. Och även rasister om nu de ansvariga för tidningen är det har rätt att vädra sina åsikter och, i glansen från Demokratin, ge ut en tidning som snackar skit om invandringen, islam och antalet invandrare i våra fängelser. Och JA, så länge de inte bryter mot några lagar som är till för att bevaka enskildas och vissa gruppers till exempel invandrare och homosexuella rätt att inte bli utsatta för diskriminering och kränkning av olaga slag, måste även tidningar som till exempel Nationell Idag ha rätt till driftstöd av det här slaget. Tyvärr, kan man tycka, men det är ett utslag av det demokratiska synsätt som vi har här i landet, när det kommer till att sätta sina åsikter på pränt.

Om Nationell Idag bryter mot någon lag ska de naturligtvis ställas till svars för det precis som alla andra. Om de inte bryter mot någon lag och har lyckats hosta upp minst två tusen prenumeranter vilket de tydligen har, så har de samma rätt till presstöd som vilken annan tidning som helst, även en tidning som kanske är för förbud av den typ av åsikter som Nationell idag står för!


Om författaren

Författare:
Mikael Ljungdahl

Om artikeln

Publicerad: 26 apr 2010 09:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: