sourze.se

Nyvald sosse i behov av krockkudde

Den nye toppsossen i landets näst största politiska församlingen går direkt emot partiets viktigaste vallöfte.

Socialdemokraterna har valt en ny gruppledare och nytt oppositionsråd i Stockholms läns landsting. Nämligen det ganska nya stjärnskottet Ilija Batljan från Nynäshamn.

Han sa så här i Metro:
"Jag tror att en av de första grejorna kan bli att sluta diskutera en skattehöjning och i stället fokusera på hur vi ska använda de resurser vi har."

Med detta sagt lär Batljan behöva krockkudde när han går till sitt första gruppmöte med S i landstinget. Och när han eventuellt ska samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet - hur det nu ska gå till...

Faktum är nämligen att hans eget parti liksom MP och V har beslutat att gå till val på en skattehöjning som ger drygt 700 miljoner kr till landstinget. Detta för att motverka de nedskärningar som allianspartierna har gjort bl.a. inom sjukvården och för att sänka SL-taxan.

Detta är en rekordartat konstig startförklaring av ett tillträdande landstingsråd som ska bli sitt partis ledande företrädare. Men kanske inte så där totalt oväntat för de som känner honom. En miljöpartist i Nynäshamn säger att "han hatar Miljöpartiet och han vill bygga Förbifart Stockholm". En vänsterpartist säger att Batljans inställning till V är allt annat än positiv.

Men oavsett vad han tycker om MP och V så är frågan hur han ska klara valrörelsen om han inte delar sitt partis uppfattning i skattefrågan. Svaret blir med stor säkerhet att han kommer att lägga i backväxeln rejält för att inte komma i en ohållbar situation.

Det sista det ganska pressade socialdemokratiska partiet behöver är ett toppnamn som går på de borgerliga partiernas linje


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 15 apr 2010 06:52

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: