sourze.se

SM-slutspelet i ishockey tar form

Grovjobbet är klart, spelare dras med småskavanker och publiken har äntligen fått mersmak. Det är dags att dra upp ridån för årets SM-slutspel i ishockey.

Det är nu tiden är inne för att skapa hjältar, eller för den delen, syndabockar. En spelare, en tränare, en domare eller varför inte en felstudsande puck på en dålig is i tredje perioden. Precis allt det där kommer att få invånarna i detta land att vara klistrade framför radio- och tv-apparaterna. Ett lag kommer att stå kvar som hjältar, en person kommer att frälsa en stad, en person kommer för evigt att skrivas in i hockeyboken. Frågan är bara vem eller vilka.


HV71-Timrå

Rent spontant skulle jag med ens säga HV, dock så är Timrås minst sagt stigande form på senare tid något att verkligen ta med i beräkningen. De har även en vinnarmålvakt i Anders Lindbäck som kan ta dem långt om han spelar som han bör. Jag har dock svårt att se att Timrås lag skall kunna matcha HV:s bredd i bäst av 7, därför tillskriver jag segern HV med totalt 4-2.

Djurgården-Frölunda

En riktigt rolig serie att följa, en serie som mycket väl kan gå till en sista avgörande duell. Även här har målvakten en mycket betydande roll. Då Djurgården har går in som enda slutspelslag utan en uttalad första målvakt så ställs en del frågetecken kring hur mycket staben egentligen tror på sina två burväktare, man tycker väl ändå att efter en grundserie så bör en av dem ha utmärkt sig. Där har Frölunda fördel i och med Johan Holmqvist, som kan vara briljant om han sätter den sidan till, dock en sida som visats mer sällan. Marcus Nilson, Marcus Ragnarsson, Marcus Kruger, dessa tre herrar är spelartyper som själva ändrar matchbilder och som dessutom kommer spela en mycket avgörande roll. Slutet då? 4-3 fördel Djurgården.


Linköping-Brynäs

Jacob Markström, så stavas Brynäs chanser i denna serie. Kan han stå med fötterna på jorden och göra precis så det han kan, då går Brynäs segrande ur striden. Linköping har Hlinka samt Hlavac, för att inte glömma Tony Mårtensson, det är som upplagt för östgötskt seger. 4-0 Linköping.

Skellefteå-Färjestad

Förra säsongen hade värmlänningarna varit ett självklart val, de vann ju också till slut. I år är det dock en aning annorlunda, norrbottningarna är mycket starkare än vad pappret säger vilket de också har visat i vinter, stark lagsammanhållning blandat med riktigt vassa spelande backar i Adam Larsson och David Rundblad gör detta lag till en vinnare i denna matchserie. Henrik Karlsson har inte imponerat på mig, även om jag vet att han är en duktig målvakt. Andreas Hadelöv har överträffat sig själv och fortsätter förhoppningsvis på den inslagna vägen även i slutspelet. 4-2 till Skellefteå.

Som ni märker håller jag målvakterna som stora nycklar till vardera lags framgång, vilket också är rätt i dessa sammanhang. En stabil målvakt som utstrålar säkerhet mellan stolparna ger hela laget en trygghet och de känner sig säkra på att chansa i uppspel med mera för att de vet att deras keeper kan hålla tätt 9 gånger av 10.

Vem vinner då hela spektaklet? Jag håller Djurgården som favoriter, de har det som behövs i rutin och spelskicklighet mixat med nya fräscha talanger, det som skulle kunna stjälpa dem är i så fall målvakterna. Djurgården ställs mot HV71 i en rafflande final.


Om författaren

Författare:
Jim Deldehed

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2010 10:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: