sourze.se
Artikelbild

Internationella kvinnodagen fyllde 100 år

"Vi samlades på Gustav Adolfs torg, värmdes upp av sång från damer i en minibuss och tågade upp mot Götaplatsen medan parrollropen skallade. Det handlade om rättvisa, utbyggnad av den offentliga sektorn, lägre arbetstid och Rut-avdraget."

Vi vill ha sex...
Vi vill ha sex...
Vi vill ha sex timmars arbetsdag!

Kvinnokamp jorden runt - systerskap ger styrka!

Inga pigor åt överklassen - låt dem skura de egna dassen!


Åttonde mars är kallt, så bitande kallt detta 100-årsjubileum av kvinnodagen. Tusentals damer, tjejer, kvinnor i alla åldrar hade samlats och även förvånansvärt många unga killar och män. Jag blev så glad när jag såg gänget med unga killar som bar upp en banderoll där det stod "Det handlar om din mamma".

Vi samlades på Gustav Adolfs torg, värmdes upp av sång från damer i en minibuss och tågade upp mot Götaplatsen medan parrollropen skallade. Det handlade om rättvisa, utbyggnad av den offentliga sektorn, lägre arbetstid och Rut-avdraget. Några kvinnor bar röda rosor i sina handskbeklädda händer.

På Götaplatsen blev det sång, tal och ljusshow, jag fotade men blev så småningom så kall att det bet i mina naglar, så jag var bara tvungen att dra mig in i värmen och därför missade jag lite av slutet. Vill du se fler bilder kan du gå in på fotoklubb på facebook och kolla.

Jag minns även en kvinnodag för några år sedan som jag firade i varm gemenskap i Chiang Mai. Då slogs det ett slag för utsatta kvinnor som inte kunde resa vart de ville. De hade gjort dockor i papier-maché som de ställt på ett lastbilsflak och skickat i väg ut för att bära sin dröm i sitt ställe då de inte kunde komma och vara med själva. De berättade om dockprojektet hur de skickade i väg och lät dessa kvinnodockar resa ut i världen till platser som kvinnorna som tillverkat dockan drömde om att besöka.


Om författaren

Författare:
Bente Wikman

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2010 13:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: