sourze.se

Dör Göteborgs hemlösa i kylan?

Det har uppstått ett meningsutbyte mellan tidningen Metro och hemlöshetsorganet Faktum i Göteborg. Det tycks handla om journalisters trovärdighet. Vågmästarna i sammanhanget är åtta döda hemlösa. "Har de dött av kyla eller andra sviter av sitt tillstånd?"

Metro skriver att:

"Fler hemlösa än vanligt har dött den här vintern. Det uppger nu fältarbetare som Metro varit i kontakt med. Orsaken är den stränga och ovanligt långvariga kylan..."


Kommun och hjälporganisationer ställer indignerat upp vid Faktums sida och menar att upgifterna inte alls stämmer.

Medan ordstriden pågår får de hemlösa vänta i trappan. De har inte så mycket med frågan att göra. De dör oavsett utgången av detta tjafsande. Att de hjälpande organen i Göteborg blir så oerhört upprörda och visar prov på en makalös förmåga till samordning handlar om att försvara sin egen trovärdighet. Den konsten känner vi i föreningen Stockholms hemlösa igen från de flesta aktörer inom hemlöshetsindustrin. Situation Stockholm är en annan glidare. Det tycks som att denna strategi, den att avleda, är prioritet.

Kan det bli på något annat sätt när avlönade människor talar i andras sak? Det är ett problem att hemlösa medborgare i "demokratisk anda" inte får tala i egen sak, utan att detta istället görs av människor som förtjänar sina pengar på hemlösheten.


Om författaren

Författare:
Rolf Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 03 mar 2010 09:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: