sourze.se

Seklets absoluta hockeyhändelse

Det var matchen som på förhand tippades bli jämn, småful och full med hockeygodis. Istället blev det en fatal överkörning och mål i överflöd.

Alla världens hockeyintresserade var laddade till max, varenda sekund av tillvaron gick åt till att tänka på denna händelse, vartenda andetag blev avgörande. Alla som på något sätt har sett drabbningen eller följt den på annat håll kan vara stolta över att ha upplevt det, det kommer att pratas om det i generationer.

4-1 efter 20 minuters spel, 4-1 mellan världens två absolut bästa hockeynationer, Kanada och Ryssland. En första period som innehöll allt, precis varenda detalj, fina dragningar, makalösa passningar, mål i massor och ett totalt lamslaget Ryssland. Ett Kanada som satt en hel värld i chock genom att uppvisa ett spel som närmast skulle kunna liknas vid Sovjets då de stod på sin absoluta topp. Ryssland uppträdde inte som ett lag under den första akten, det fanns bara enskilda individer på isen, och ju längre tiden fortskred desto tydligare märktes det att de var helt tagna på sängen. Svaghet efter svaghet avslöjade sig.

6-1, efter de två första skotten i andra perioden blev det ett målvaktsbyte i laget från öst, Nabokov ut Bryzgalov in, ett byte som skulle ha gjorts direkt vid nedsläpp i ovan nämnda period, helt oförståeligt att coachen Bykov lät den darriga Nabokov stå kvar i kassen. Målvaktsbytet fick sin efterlängtade effekt då Phoenix-målvakten enbart lät en enda puck segla förbi honom, samtidigt som det innebar ett sjunde mål för värdnationen som egentligen borde vara ointagligt. Det hinner dock slinka in en puck till fördel för Ryssarna innan det hela blåses av och spelarna går in till den sista pausvilan, vilket då lämnar oss med siffrorna 7-3 fördel Kanada. Helt och rakt rättvist utan övriga kommentarer.

I de första 9 minuterna i den tredje delen visar Kanada inte minsta tillstymmelse till mindre energi och offervilja, det är fortsatt en mycket intensiv match där det smäller och där de spektakulära numren avlöser varandra med jämna mellanrum. Efter halva perioden avtar dock farten och matchen dör en aning, Kanadensarna både känner sig och ser säkra ut på seger vid ställningen 7-3, lagen byter chanser med varandra titt som tätt men inget utöver det vanliga inträffar. Ovetjkin har punktmarkerats hela matchen och har inte fått något gratis alls, han har blivit borttagen i skottögonblicken, tacklad vid försök till snurr i offensiv zon samt även stoppats tidigt och effektivt vid uppspel, allt detta har som har pågått sedan första nedsläpp har lagt grunden till den seger som värdlandet nu kan tillgodoräkna sig.

Det hela slutar med en fullkomligt rättvis Kanadaseger som skrivs med slutsiffrorna 7-3. Drew Doughty har gjort en kanonmatch för sitt Kanada medan Ilya Kovaltjuk har sett mycket pigg ut och tagit ordentligt fart in i zon flera gånger, dock utan framgång för det mesta, men gav ändå energiinjektioner till laget.

Grattis världen som har fått uppleva denna tillställning!