sourze.se

Öppet brev till riksdagen om Albin Kurti

Det som EU gör mot Albin Kurti är rätt och slätt ett justitiemord.

Att:
Urban Ahlin S
Birgitta Ohlsson FP
Gustav Blixt M
Bodil Ceballos MP
Hans Linde v
Kerstin Lundgren c

CC:
Avni Dervishi FP
Carl Bildt, UD
Lars Wahlund, UD
Arba Kokalari UDBästa riksdagsledamot,

jag skriver till dig för att meddela att Albin Kurti, ledare för rörelsen VETËVENDOSJE! sv: självbestämmande i Kosova, som Du fick träffa i somras, står åter inför rätta anklagad på politiska grunder. Nu är det EULEX, EU:s mission i Kosova som valt att damma av en gammal anklagelseakt och åter åtala Kurti för en urartad demonstration i februar 2007 som ledde till att 2 människor dödades och 87 skottskadades. Rättegången började farsartad idag, den av rätten förordnade offentliga försvararen avsvor sig ärendet och anklagade EULEX inför inblandade journalister för att bedriva häxprocess mot Albin Kurti; han uppmanade också sina kollegor att stå på sig mot EULEX. Därefter avbröts rättegången och en ny session bokades in till den 22 mars.

Som Du säkert minns så anklagades Kurti av UNMIK på samma grunder redan i mars 2007; fallet lades dock ner efter ett internationellt ramaskri, bl.a. hade rättegången stämplats som "farsartad" och "politiskt motiverad" av både Amnesty och HRW.

Våldshändelserna den 10 februari 2007 har annars utretts av en "oberoende" kommission under ledning av UNMIK:s egen chefsjurist Robert Dean. Den offentliggjorda rapporten gjorde gällande att våldshändelserna hade kunnat undvikats. I raporten slog man fast att demonstrationen var fredlig och pekade ut en rad oegentligheter hos UNMIK-polisen före och under våldsanvändningen. Bl.a. att man utelämnat sina lokalanställda från planeringen, att man verkställt en skjutorder utan att känna till vem som hade utfärdat den, samt att man beskjutit flyende protesterande i huvudet med förbjuden och föråldrad kravallammunition; det senare i strid med gällande FN-regler om varningsskott och rekylskott skott som ska skjutas mot mark för mildare rekyleffekt på målet. "De inblandade poliserna skulle kunna åtalas för mord, dråp, samt vållande till kroppsskada", konstaterade Robert Dean i sin rapport.

Ungefär samma slutsats - fast i mycket hårdare ordalag - gjorde också de experter som på Amnesty Internationals respektive HRW:s räkning utredde händelserna; AI begärde bl.a. att de utpekade poliserna skulle höras som misstänkta för "olaga avrättning". Kosovas egna mr-grupper, däribland det välrenomerade CDHRF, begärde en oberoende internationell utredning av händelserna och initierade en rättsprocess mot UNMIK-polisen. Processen avstannade dock sedan FN-missionen flygit ut de utpekade poliserna från landet; i gengäld lade man ner åtalet man Albin Kurti och hela saken tystades ner. EULEX har fortsatt med samma policy, en öppen s.k. hearing om händelserna den 10 februari 2007 som skulle äga rum i februari i år fick skjutas upp på obestämd tid eftersom EULEX sade sig "inte kunna garantera säkerheten" för deltagarna - inte ens i sina egna lokaler!

Nu dammar alltså EULEX av den gamla anklagelseakten mot Albin Kurti igen och åtalar honom åter för upplopp samt för att ha hotat liv och offentlig egendom den 10 februari 2007. Det kan knappast vara Albin Kurtis aktiviteter som ger upphov till åtalet, han har snarast legat lågt med utomparlamentariska aktioner efter den förra rättegången år 2007. Förklaringen är snarare politisk. EULEX har skrivit på en överenskommelse med regeringen i Prishtina om att utöka det senares maktbefogenheter även över Serbiens enklaver i Kosova. Detta har väckt ont blod både i Belgrad och hos lokala kosovaserbiska extremister och EULEX hoppas att genom åtalet mot Albin Kurti visa att man är "opartisk".

Det som händer mot Albin Kurti är rätt och slätt ett justitiemord. Det visar ånyo den rättlöshet som medborgare i Kosova har inför en maktfullkomlig internationell mission, som agerar som åklagare och domare och som för sin del är garanterad fullständig immunitet för brott mot lagar som man själv förordat och godkänt. Vart ska man klaga som medborgare i Kosova mot detta? Vart kan man vända sig för att driva en rättsprocess mot EULEX för maktmissbruk, förhindrande av rättvisan, övergrepp i rättssak, när domstolarna i Kosova är förhindrade i lag att utreda misstankar mot EULEX och landets medborgare - inklusive jurister - behöver visum för att ta sig till Bryssel? Vem ska man då vända sig till?

Jag vore tacksam om Du kan ställa dessa frågor till den utrikespolitiskt sakkunniga i Ditt parti, alt. till UM Carl Bildt vid tillfälle. Tillsammans blir vi kanske lite klokare allihopa.


Mvh,
Shqiptar Oseku
Stockholm


Bilaga:
Uttalande från rörelsen VETËVENDOSJE! efter den första rättegångsdagen


Länkar:
FN:s egna nyhetsbyrå om UNMIK:s preliminära utredning om den 10 februari 2007
Amnesty om den 10 februari 2007


Om författaren

Författare:
Shqiptar Oseku

Om artikeln

Publicerad: 15 feb 2010 19:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: