sourze.se

Högerfolket och utbudspolitiken

"Högerfolket skapar ett bristsamhälle där makt och kontroll hos ett fåtal extremrika är viktigare än allas välfärd."

Sedan ett par årtionden bedrivs i Sverige en så kallad ”utbudspolitik”. Ytterst få vet vad det betyder. Utbudspolitik innebär att landet skall ha en hög arbetslöshet. Det skall stå många sökande till varje jobb. Konkurrensen mellan dom som vill sälja sin arbetstid, skall då leda till att priset på arbetstid sjunker. Den som säljer sig billigast får jobbet.

Svensk höger menar att detta leder till fler jobb. Om arbetskraften säljer sig billigare, så har den som köper arbetskraft råd att anställa fler, påstår man. Men varför skall ett företag anställa fler, om det redan producerar så mycket det kan sälja? Istället går de ökade vinsterna till företagsägarna eftersom kostnaden för löner sjunker.

Jag hävdar att utbudspolitik leder till sänkta löner och att det i sin tur tar ner efterfrågan i landet. Minskad efterfrågan innebär minskad produktion och uppsägning av arbetskraft, vilket leder till ytterligare lönepress och minskad köpkraft och efterfrågan.

Är jag smartare än högerfolket som inser detta? Inte alls. Högern inser det också. Men de har läppar som förnekar det händerna gör. Högerfolk vill ha fler arbetslösa. Så pressas lönerna ner hos anställda, som i rädsla för att förlora jobbet till någon som kräver ännu lägre lön, med en sänkt blick ger upp sin känsla av människovärde. Högerfolket skapar ett bristsamhälle där makt och kontroll hos ett fåtal extremrika är viktigare än allas välfärd. Svårare än så är det inte.


Om författaren

Författare:
Dag Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 12 feb 2010 11:47

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: