sourze.se

Politikerna skapar inga jobb!

Eskilstuna, "arbetslöshetens epicentrum" kan utgöra ett exempel på det.

"Jobben, jobben, jobben", skränar politikerna från båda allianserna. De tror sig var och en ha lösningen på hur man skaffar jobb åt Sveriges halva miljon arbetslösa. Båda sidor anser att det helt ligger i deras händer om folk har arbete eller inte. Det gäller bara för väljarna, arbetslösa som översysselsatta, företagare som invandrare, att satsa på rätt sida i valet. Man jämför jobbsiffror, hur det var när sossarna regerade och hur det är nu.

Kan politikerna överhuvudtaget skaffa några jobb? Ja, Irland erbjöd för något decennier sedan internationella företag etableringsfrihet och skattefrihet. Företagen strömmade till, jobben ökade liksom inflationen. Nu har skattebetalarnas subventioner stoppats och drömmarna tagit slut.

Lars Ohly brukar inför valen lova hundratusentals nya jobb. I den offentliga sektorn förstås, skattebetalarna har ju råd. Få se hur det bli i år om han känner sig bunden av någon allians.

Men vänsteralliansen talar ju vitt och brett om att arbetslösheten ska minska genom "investeringar i infrastrukturen och i trygghetsförsäkringarna" så det är ungefär samma sak och det blir samma som betalar.

Satsningar på skola, universitetsutbildning och sjukvård vill alla göra. Reinfeldt utlovar också satsning på "välfärdens löner". Ett område som han definitivt inte disponerar. Det gör parterna på arbetsmarknaden. Men Reinfeldt vill liksom Sahlin ligga nära mittenväljarna. Alla vill vara arbetarpartier men tjänstemännen bjuds också in. Företagarna nämns inte.

En stadsdel, Nyfors, i en stad, Eskilstuna, "Arbetslöshetens epicentrum" kan utgöra ett exempel på politikernas oförmåga att avskaffa arbetslösheten. Nyforsbon Aron Lund berättar i tidningen Axess om hur Aftonbladet måste skicka inbäddade reportrar för att under en månad wallraffa från arbetslöshetsmörkrets hjärta. För att informera svenska folket.

Staden har regerats av socialdemokraterna sedan partiets tillkomst. Och det har de vad jag kunnat se, gjort bra. Förre ministern Svante Lundkvist och andra både före och efter honom ledde i många år staden på ett förtjänstfullt sätt. Väljarstödet har varit stort men staden kan utgöra ett exempel på att varaktiga jobb inte skapas av politiker. Borgarna hade inte gjort det bättre.

Reportaget i Axess skedde från en stad och en stadsdel som jag växte upp i. En stadsdel med hyreslägenheter som var tillräckligt billiga för en arbetare som hade familj att försörja. Stadsdelen var med sina trähus Sveriges mest överbefolkade i början av 1900-talet och fattigdomen har tydligen bestått, trots att hela trähusen revs med en gång på 50-talet och ersattes med moderna hyreskaserner.

Hur gör man då? Ja, inte vet jag, men jag tror på att skapa justa lagar på arbetsmarknaden. Att uppfinnare och entreprenörer ges bra villkor och att likaledes justa företag och företagsledare får hög status i folks medvetande.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2010 10:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: