sourze.se

Frankrike – Lämna tillbaka Haitis skadestånd!

Frankrike krävde ett gigantiskt skadestånd för Haitislavarnas frihet och förlorade plantager. Skadeståndet skulle betalas till bland annat franska banker efter Haitis självständighet.

Hörde på OBS i P1 igår 18/1-10 om Haitis historia. Det framkom att fransmännen under många år utkrävt ett gigantiskt skadestånd från Haiti – dessutom med påförd ockerränta. Sista utbetalningen till frankrike gjordes 1948. Det är inte mer än rätt att motsvarande summor återförs till kolonialmakternas forna besittningar och lydriken. I Frankrikes fall borde krav ställas på gottgörelse, åtminstone av en liten bråkdel av den rikedom dom under sin kolonialtid på Haiti pungslagit landet på.

Vi borde kräva att Frankrike ska ställa upp och bekosta uppbyggandet av nya fungerande samhälleliga strukturer på Haiti, då ett av skälen till den totala fattigdom som drabbat landet enligt OBS är att landet aldrig lyckats hämta sej efter den koloniala utarmningen och detta i mina öron helt osannolikt orimliga skadestånd – ett skadestånd som utkrävts för bland annat förlorade slavar och förlorad koloniala så kallade ”egendomar”.

Det franska folkets välstånd bygger på kolonial plundring precis som det engelska, holländska, spanska, portugisiska och så vidare. Det är inte mer än rätt att dessa länder försöker återbetala det dom en gång stulit – alla miljontals liv dom medverkat till att förstöra kan aldrig ersättas, men att ordna infrastruktur, vattenförsörjning och odlingsbefrämjande åtgärder där det behövs skulle vara ett stort steg mot självförsörjning i många tidigare våldtagna kolonier.

Det i särklass aktuellaste är nu Haiti – Frankrike ställ upp!


Om författaren

Författare:
Teddy Widegren

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2010 11:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: