sourze.se

Europa utan självförtroende

"Europén, de moderna idéernas man, denna stolta apa, är hejdlöst otillfredsställd med sig själv" Nietzsche

Den där Richard Swartz, som skriver i DN, är en riktig depparjeppe. Nu har han skrivit en artikel, Europas återtåg DN 12/12, där han hävdar att Europa är på dekis. Men Swartz har nog vistats för länge i den centraleuropeiska smeten och inte upptäckt att Europa fortfarande är världens kulturcentrum och att vi har en fortsatt lysande framtid. Swartz har bländats för mycket av Kinas ekonomiska uppgång och av det faktum att Europas folkmängd knappast ökar längre.

Men att folkmängden inte ökar är bara positivt. Nu har vi chansen att skapa ett välfärdseuropa. Det kommer att kännas fantastiskt när alla kan leva ett sånt rikt liv som vi gör här i Norden. Och vill vi öka folkmängden så är det bara att gynna barnfamiljerna ännu mer. Vi klarar oss fint här i Europa och är inte beroende varken av Amerika, Asien eller Afrika. Asien kommer att få enorma problem i framtiden både när det gäller att begränsa befolkningsökningen och att skapa fungerande välfärdssamhällen. Europa består ju av över 40 stater och alla är olika. Och efter murens fall och sönderstyckningen av Jugoslavien så är risken minimal för att det ska bryta ut krig i Europa. Att 27 länder är med i EU är ju oerhört positivt.

Jag håller med om att "världen befinner sig i rasande snabb förändring". Men det är Europa som kommer att klara sig bäst. USA är ett land på dekis och kommer att få stora problem. Det är inte längre en förebild för Europa. Länderna i Asien har importerat konsumtionssjukan från USA och det kommer att förorsaka stora problem i många länder. Vi i Europa har inte längre några större religiösa motsättningar. Men i arabvärlden är det verkligen kritiskt och det kan ta bortåt 100 år innan det lugnar ner sig. Oljan är också en förbannelse. Nu bygger man upp en skenvärld. När oljeinkomsterna snart sinar så är det nog läge för kollaps. Och det kan få stora konsekvenser för hela världen.

Det finns ingen anledning att som Swartz deppa om framtiden. Vi kommer inte att bli ett museum. Vi kan skryta med att vi haft och har de bästa författarna, filosoferna och upptäcktsresarna. Och det är européerna som gjort de viktigaste naturvetenskapliga upptäckterna. Och de bästa orientalisterna, egyptologerna och sinologerna kommer från Europa. Det är nyfikenheten som varit drivkraften för alla våra forskare. Och den lär inte försvinna i första taget. 40 europeiska länder som fredligt konkurrerar med och entusiasmerar varandra gör att det känns fantastiskt att vara europé.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 29 dec 2009 09:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: