sourze.se

Ryssland - världens kornbod?

Ryssland kan öka sin produktion av spannmål med åtminstone 20 miljoner ton enligt världsbankens beräkningar.

I en artikel i Financial Times den 13 november 2009 med rubriken ”Kremlin attempts to double grain exports” tror artikelförfattaren Isabel Gorst på en fördubbling av spannmålsexporten från Ryssland. Det är en förvånansvärd vändning. Jag visste inte ens att man exporterade spannmål därifrån.

Enligt underrubriken fordras det dock utländska investeringar för att Ryssland på nytt skall bli världens kornbod. Regionen är redan en av världens toppexporterare när det gäller vete, korn och majs och kan fördubbla exporten inom de närmaste 15 åren. Bland de största investerarna är Stenbäcksägda Black Earth Farming som har 500 000 hektar mark under sin ägo i Ryssland. Även de bördigaste jordarna har för närvarande bara en tredjedel av avkastningen i Västeuropa och stora områden ligger för fäfot.

Den främsta flaskhalsen är dock infrastrukturen i form av vägar, järnvägar, hamnar och silos. När dessa är utbyggda kommer Ryssland, Ukraina och Kazakhstan att bli en storexportör av mat till världens hungriga.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2009 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: