sourze.se

Om att förena nytta med nöje

Man kan verkligen fråga sig om Björn Borg och Ingemar Stenmark gjort nån nytta. Att de dessutom stack till Monaco med pengarna var dålig stil. De borde ha jobbat inom vård, skola och omsorg i stället.

Den där Horatius var verkligen en skärpt herre. Så här skrev han för 2000 år sen: "Omne tulit punctum, qui miscuit utile dulce" - Allas röster vann den som blandat nyttigt med nöjsamt. Det betyder alltså att den som gör nytta och samtidigt har roligt får mest ut av livet. Hur var det då i det blivande Sverige samtidigt som Horatius levde? Jo, det smög omkring ett antal människor längs åar och vattendrag. De måste göra nytta varje dag för att överleva och möjligen upplevde de lite glädje då och då.

Vad är det då som gäller idag? Nytta är att fixa tak över huvudet, mat och kläder. Och så det där med vård, skola och omsorg. Allt annat behövs egentligen inte. De som till exempel sparkar på en boll och de puckon som spelar ishockey, ja, de gör ingen nytta. Sverige är översvämmat av folk som inte gör nån nytta. För ett tag blev ju AIK svenska mästare i bollsparkeri. Men det var en helt betydelselös händelse. Inget som förde utvecklingen framåt. Det finns forskare som gräver i arkiven och i jorden och letar efter pusselbitar i människans utveckling. Visserligen har de ofta marginell betydelse för nutiden, men forskandet är inte bortkastat. Men att AIK vann betyder inget positivt. I stället kostade polisinsatsen tre miljoner, pengar som kastats i sjön. AIK borde ombildas till ASK, Allmänna Städareklubben. Deras första uppgift borde vara att städa i Humlegården, runt biblioteket. När jag var där sist så såg det ut som en soptipp. Det vore en meningsfull uppgift för spelare och supportrar i stället för att som nu ranta runt i rinken och på fotbollsplanen.

Alla dessa idrottsmän som håller på med att sparka och slå tjänar dessutom en massa pengar. Och de verkar inte ha dåligt samvete för det. Värre är det för alla dessa arbetslösa, sjuka och handikappade. De blir mobbade i stället. Det är förstås en skandal att man kastar ut en massa pengar på dessa sparkare och spelare i stället för att förbättra läget inom vård, skola och omsorg. De som klagar över bristerna i samhället borde i första hand ge sig på dessa lyxlirare.

Nu har jag klankat på andra människor, men frågan är om jag själv gjort nån nytta? Ja, inte har jag jobbat inom vård, skola och omsorg. Inte heller har jag varit hantverkare och fixat några hus. Inte heller har jag tillverkat några kläder, stickat några strumpor eller vantar. Och så det där med mat på bordet. Jo, jag har faktiskt odlat lite potatis här på tomten. Som potatisodlare skulle jag ha fått godkänt av Horatius. Där har jag förenat nytta med nöje. Men är inte det ett lite väl magert resultat av ett långt liv?


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 12 nov 2009 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: