sourze.se
Artikelbild

Aktivera din hund

Det är viktigt att aktivera din hund för att hunden ska få ut överskottsenergi och du ska få ett bättre samarbete med din hund. Att aktivera din hund är enkelt och det krävs för att hunden ska må bra.

Hundfokus UF

Vi är två tjejer som går tredje året på Naturbruksgymnasium. Vi har startat ett UF-företag där vi gör en aktiveringsfilm om hundar som vi säljer.

Vi vill att fler ska börja aktivera sina hundar. Aktivering är samma sak som träning, det kan innefatta allt från att göra tricks eller träna lydnad till att hunden får gå ut och söka godis i träd. För om hunden inte får bli aktiverad så kommer den att börja jaga, skälla, valla, rymma, dra i kopplet med mera. Det kan också leda till att hunden inte gör något alls, att den blir passiv. En hund kan även bli överaktiverad och då skapar det stress när den får göra en uppgift för länge. Det gör att den lätt skjuter i taket för små saker. Det kan hända till exempel när en kamphund får leka tills leken börjar bli mer just kamp än lek.

Det första man ska göra när man ska aktivera sin hund är att kolla på rasegenskaper. Då får man reda på vad hunden har för behov och kan göra så att hunden får utlopp för dessa. Till exempel golden retriever apporterar, bordercollie vallar, jaktraser har instinkter för att jaga och så vidare. Genom att kolla på rasegenskaper blir det lättare att aktivera hunden och se till att den får göra det den är gjord för. En bordercollie behöver mycket mer aktivering än vad en pekenese behöver.

Alla hundar, oavsett ras, behöver använda nosen. Att ta en flaska, strumpa eller burk och lägga godis i den och låta hunden leta fram godiset ger hunden ett bra nosarbete. Ett annat sätt är att gömma leksaker, det är bra för hundar som inte gillar godis. Hunden har att göra en stund. Ett annat sätt är att slänga ut godis/foder på gräsmattan eller sätta fast det i ett träd. Bra aktiveringsleksaker finns också att köpa i djuraffären.

Man ska tänka på att enbart leka en aktiveringsleksak i taget med hunden och variera dem från gång till gång. Det finns en tumregel som säger att man ska aktivera hunden 15 minuter om dagen, plus att den behöver sin dagliga promenad. Det viktigaste när man aktiverar sin hund är att man använder fantasin och att göra det varje dag i någon form. När du tränar hunden, tänk på att titta på hur din hund reagerar på olika övningar och håll på kortare stunder. Det minskar att hunden blir uttråkad eller stressad.

Om du vill veta mer om att aktivera sin hund eller om oss, besök vår hemsida.


Om författaren

Författare:
Malin Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 22 okt 2009 12:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: