sourze.se

Patsy Cline gjorde riktig country

Patsy Cline är för countrymusik vad Billie Holliday är för blues och Ella Fitzgerald för jazz. På så vis att hon gjorde riktig country, inte något som åstadkoms av en avdankad dansbandsmusiker som fått på sig en skjorta med fransar och en stetsonhatt.

Patsy Cline föddes som Virginia Patterson Hensley, 1932 i Winchester i Virginia. Hon började sin karriär med att sjunga i en baptistkör. När Patsy var 13 år drabbades hon av en svår halsinfektion och blev tvungen att ligga i syrgastält för att överleva, vilket hon gjorde och hennes röst mognade av infektionen. Efter detta var Patsy helt inställd på att leva på sin röst.

Hon fick artistnamnet Patsy av sin manager Bill Peer, 1953 gifte hon sig med Gerald Cline, och därefter heter hon Patsy Cline. Patsy gifte om sig 1957 med Charlie Dick men behöll sitt tidigare artistnamn.

I januari 1957 deltog Patsy i det populära TV-programmet "Arthur Godfrey Talent Scout" där hon sjöng en egen version av Walking After Midnight, vilket blev en jättesuccé. Decca gav efter ut programmet en inspelning som på kort tid sålde mer än en miljon exemplar.

1961 Var Patsy med om en frontalkrock med en annan bil, hon skadades svårt men överlevde och hävdade att hon därmed lurat döden två gånger, den första var då hon under sin svåra halsinfektion drabbades av hjärtstillestånd.

Hennes största hit kom att bli Crazy som skrevs av den då relativt okände Willie Nelson. Hon spelade in Crazy kort tid efter bilolyckan. Patsy tillbringade fyra timmar i studio men fick avbryta eftersom hon på grund av flera brutna revben inte klarade de högsta tonerna. Två veckor senare kom hon tillbaka och satte sången på första tagningen. Patsy tillhör de sångerskor man uppskattar mer för varje genomlyssning, hon har en mogen röst som sträcker sig över hela registret och en sällsynt vacker frasering.

OBS! Texten fortsätter under videon -->


Crazy, notera att hon bär ett band i sitt hår för att dölja ett ärr i pannan efter sin bilolycka.

Patsy var även känd som en dam med duktigt med skinn på näsan. I en bransch där unga artister näst intill regelmässigt blev lurade av arrangörer och sina managers stod Patsy upp för sig själv, hon begärde betalt i förskott och myntade devisen "No dough, no show". Det blev med tiden allmänt känt i branschen att: ”You don´t mess with the Cline.”

Patsy sjöng för sista gången 3 september 1963 i Kansas City. Hon bröt mot grundregel nummer ett för unga begåvade artister: Om man får man chansen att välja mellan att flyga och åka på marken, flyg inte! I synnerhet som de sista orden man yttrar innan man kliver ombord är: ”I´ve been in two bad ones, the third one will either be a charm or it´ll kill me”. Patsy skulle tillsammans med sin manager flyga till Nashville. Efter en mellanlandning i Dyersburg kraschade planet i dimma mot en bergvägg, ingen överlevde.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 01 sep 2009 11:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: