sourze.se

Nedräkning: La Liga

Zlatan Ibrahimovic, Kaká och Cristiano Ronaldo. La Liga har sugit upp det mesta av bästa av denna världs stjärnor. Spänn nu fast säkerhetsbältena och häng med. Ligornas liga står på startbanan.

Zlatan Ibrahimovic, Kaká och Cristiano Ronaldo. La Liga har sugit upp de flesta av de bästa av denna världs stjärnor, men nu är en sommar full av längtan och väntan äntligen till ända. Spänn fast säkerhetsbältena, nu drar ligornas liga igång.

Sällan har skriverierna och bevakningen när alla ligorna startar varit så fullständigt fokuserat på en sak. Det har aldrig varit så mycket snack om Spanien. Det är bara Barcelona och Real Madrid det skrivs om, och för en gångs skull är det en svensk som står mitt i rampljuset.

Zlatan Ibrahimovic är alltså Barcelonas dyraste värvning någonsin. Han ska ersätta en Samuel Eto’o och dennes 30 ligamål. Kommer han att klara det? Utan tvekan. Jag tror visserligen inte att Zlatan kommer att bidra med riktigt lika många mål som kameruniern, men han kommer istället att bidra till såväl inslag av pur genialitet som en bättre stämning i omklädningsrummet. Årets Barcelona är minst lika bra som förra årets modell, vilket inte säger så lite.

En uråldrig kamp
Men La Liga är ju inte La Liga om inte den ständige kombattanten från Madrid inte rustat upp för att bräcka konkurrenten, och årets säsong är ju självklart inget undantag. Den uråldriga kampen mellan Kataloniens vidunderliga lagmaskin och huvudstadens mäktiga guldklimpar har pågått från ligans begynnelse. Den här säsongen är den mer intressant än någonsin.

Samtidigt som Barcelonas redan välsmorda maskin har fått ytterligare kugghjul har inte Real Madrid legat på latsidan. Långt därifrån. Miljarder och åter miljarder har slängts ut på kontinentens största namn; Cristiano Ronaldo köptes för absurda summor, Kaká likaså. Lägg därtill ”dussinlirare” som Xabi Alonso, Karim Benzema, Alvaro Arbeloa och Raúl Albiol och vem som helst inser att Galacticos 2.0 har rest sig ur askan av det förgångna, ivriga att bringa ner sin nemesis från Barcelona. Skillnaden från ordförande Florentino Perez tidigare skrytbygge är att denna version har precis det som den förra saknade. Balans.

Ronaldo och Kaká i all ära, men in mina ögon är Xabi Alonso Real Madrids bästa värvning den här säsongen. Tillsammans med den eminente Lass Diarra bildar Alonso ett centralt mittfält som tycks oerhört svårpenetrerat. Han kommer att passa perfekt som länken mellan defensiv och offensiv, som spelfördelare med uppgift att leverera till de målgörande pjäserna högt upp i plan.

Men som alltid med nya lagbyggen tar det lite tid innan allt klaffar. Barcelona är redan komplett och inspelat, Real är det inte. Av den enkla anledningen tror jag guldet hamnar Katalonien även denna säsong. Men räkna med att Real Madrid har ett riktigt slagkraftigt lag på gång.

”Asenjo är ett framtidsnamn”
Finns det egentligen någon annan utmanare till guldet? Nej, jag tror faktiskt inte det. Det hela kommer helt enkelt att bli en kamp om platserna bakom de två giganterna, men även här är det inte helt ointressant.

Sevilla är stabila och har gjort förstärkningar i alla lagdelar, Atletico har gjort ett fynd i Asenjo, han är verkligen ett framtidsnamn och det ska bli oerhört intressant att följa hur han klarar av den ökade pressen. I övrigt har Villareals Pelligrini-era avslutats, men laget är välorganiserat och kommer vara med i toppen även den här säsongen.

Jag höjer även ett varningens finger för Getafe, som har imponerat stort under försäsongen. Ett mer harmoniskt Valencia som dessutom lyckats behålla alla stjärnor blir också att räkna med, och kampen om Europaplatserna kommer garanterat att bli benhård.

Henok har en tuff uppgift framför sig
Om vi återigen ska hoppa på svensktåget så är ju Zlatan Ibrahimovic faktiskt inte ensam svensk i ligan. Henok Goitom har lämnat Murcia och styrt flyttlasset mot Andalusien och Almeria där han har en tuff, tuff uppgift framför sig. Nämligen att ersätta flyktande skyttekungen Alvaro Negredo, och dennes 19 ligamål. Inte enkelt, men samtidigt inte omöjligt.

En hel sommars väntan och längtan har lindrats i och med de andra ländernas ligastart, men nu är det dags. För första gången räknar en hel nation ner. Hela Sverige räknar ned tills Zlatan springer ut för att ligadebutera i sin nya, blåröda dräkt. En hel nations långrandiga bidan är över, och jag tror inte för en sekund att La liga 09/10 kommer göra oss besvikna.

Se för guds skull nu till att sitta klistrade vid tv-apparaterna när stjärnornas liga sparkar igång. Annars kommer ni aldrig förlåta er själva. Den här säsongen kommer bli något alldeles extra.


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 31 aug 2009 11:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: