sourze.se
Artikelbild

Medias bantningshysteri bidrar till viktökning

"Kom i form efter julbordet, trimma kroppen inför beachen 2009 och jogga sedan bort de överflödiga midsommarkilona."

Det spelar ingen roll vilken tid på året det är, på förstaplatsen i medias prioriteringslista befinner sig fortfarande den eviga viktkampen.

Så vad resulterar denna bantningshysteri egentligen i? Med tanke på all uppmärksamhet media riktar till denna egentligen ganska oväsentliga fråga dyker självklart en enorm besatthet upp, tillsammans med ett världshav av sjuka ideal och ångest. Självklart vill ingen vara överviktig, vare sig om det är ärftligt eller självförvållat. Tittar man neråt i åldrarna är detta även ofta en av de vanligare bakgrunderna till att barn och ungdomar blir mobbade i skolan, mår dåligt och drar på sig ätstörningar som anorexi och bulimi. Vilket media delvis kan ta åt sig äran för.

Vi vet alla att övervikt är skadligt, men det resonemanget är inte hållbart i förhållande till den överdrivna plats detta ämne fått i våra tidningar och tv-program. Detta eftersom att andra livshotande problem som exempelvis narkotika- och tobaksberoende inte ens tar upp hälften av uppmärksamheten. Ändå kostar rökning enligt en undersökning av Statens folkhälsoinstitut samhället minst 26 miljarder per år och orsakar årligen närmare 7 000 dödsfall. Så i grund och botten är det tyvärr tydligt att viktdebatten handlar om utseende, inte välmående.

Absolut, fler människor är överviktiga idag än för 20 år sedan. Men vad beror det egentligen på? Jag är om sanningen ska fram inte förvånad ifall medias bantningshysteri till och med bidragit till denna viktökning. Viktstressen ökar det dåliga samvetet ytterligare hos personer som redan besitter en dålig självkänsla och ger dem istället en osund syn på mat och träning vilket leder till jojobanting och andra osunda och ickefungerande bantningsmetoder.

Så jag föreslår att ni slutar med att pumpa oss fulla med värdelös fakta om hur vi når idealkroppen genom bantning, träning, piller, vibrationer och gud vet vad. Så kanske människor en vacker dag får en sundare och naturligare syn på mat och träning, vilket garanterat kommer att leda till betydligt fler välmående kroppar än vad en hetsig strävan efter perfektion gör.


Om författaren

Författare:
Amanda Eriksson

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2009 14:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: