sourze.se

Massturismen måste minska

De framtida konsekvenserna av för mycket turism har ännu inte blivit uppenbara. Men om 50 år är läget helt annorlunda. Därför bör det redan nu sättas in åtgärder för att hejda ökningen av turismen.

Det är en sedan länge omhuldad åsikt att turism är något positivt, att den genererar stora inkomster och att Sverige bör utveckla den ännu mer. Inget kan vara mer fel. Sverige bör i stället göra allt för att stoppa massturismen liksom svenskarnas ohejdade charterresande till utlandet. Det har tydligen inte gått upp för de styrande här i landet vilket unikt och fantastiskt land Sverige är och att det bör förbli så. Naturen är otroligt vacker och tystnaden är underbar. Och Sverige har precis lagom stor befolkning. Man behöver bara jämföra med Holland. Vore Sverige lika tättbefolkat skulle det bo över 200 miljoner här i landet. Och jag är säker på att få skulle gilla det.

De som propagerar för turism har inte insett vilken farlig väg man är inne på. Här gäller det i stället att försöka bevara det unika i det svenska landskapet. Man kan åka långa sträckor utan att stöta på nån bebyggelse. Men man kan ju tänka sig hur det i framtiden kommer att kännas att sätta sig på en stubbe i skogen för att njuta av naturen och helt plötsligt upptäcka att 200 kineser, 300 indier och 18 shejker redan sitter där och njuter. Det är tveksamt om man skulle gilla läget.

Att få hit en invasion av turister är bara första steget på den farliga vägen. Turisterna upptäcker genast vilket fantastiskt land Sverige är. Andra steget blir att de flyttar hit. Det är vad som hänt med holländarna. Det kommer inte att dröja länge förrän det bor en miljon holländare i Sverige och en miljon tyskar. Snart är Sveriges befolkning uppe i 50 miljoner och då är det ajöss med tystnaden.

Indiens befolkning beräknas till 1,7 miljarder och Kinas till 1,6 miljarder år 2050. Och man kan befara att en miljon nyrika indier och en miljon nyrika kineser kommer till Stockholm på samma gång för att turista. Stockholm är visserligen en internationellt präglad stad, men det kan bli lite för mycket av det goda. Det kan låta som om jag vore Sverigedemokrat, men så är ingalunda fallet. Men det gäller att vara realistisk och inse att befolkningsökningen i världen är katastrofalt hög och måste hejdas i tid. Turismen måste drastiskt minskas överallt. Nu när det finns internet och TV så kan alla sitta i sina kammare och njuta av andra länder och behöver inte resa runt i hela världen. Världens resurser är trots allt begränsade och miljökonsekvenserna av massturism är enorma.


Om författaren

Författare:
Lennart Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2009 16:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: