sourze.se

Nedräkning: Premier League

Ännu en silly season-sommar har gått till ända, redan förra veckan tjuvstartade ligor som den tyska och den franska, men nu är det dags för de stora elefanterna att trampa igång på allvar. Först ut: Premier League.

Finanskrisen har gjort sig kännbar även på de brittiska öarna, något som syns väl i nyförvärven hos de olika klubbarna. Samtidigt som vissa iberiska lag vi nämner inga namn slänger ut miljard efter miljard på de största namnen har de engelska storklubbarna hållit lite hårdare i sina slantar.

Nu när "The Big Four" lapat sol i skuggan under sommaren så är det en annan klubb som tagit sig ut i rampljuset. Föga förvånande är det Manchester City som fått den mesta uppmärksamheten. Jag gillar värvningen av Gareth Barry, han kan bli exakt vad City behöver, en mycket kompetent spelare som är villig att slita hårt för laget. I övrigt har värvningarna sett ut precis som förra sommaren; de stora namnen vill inte till den delen av Manchester och man värvar istället ytterligare ett tiotal hyggliga anfallare att fylla truppen med. Inga konstigheter.

Nej, jag tror inte det blir någon succé för Man City det här året heller. Carlos Tevéz är en hyfsad anfallare som sliter hårt och kommer göra ett antal mål, samtidigt som Kolo Touré bringar lite stadga till mittförsvaret. Dock så ser laget fortfarande hopplöst felbalanserat ut och vem av de allt för många anfallarna kommer nöja sig med att vara utanför truppen match efter match? Jag tror på en framskjuten placering jämfört med förra året, 6-7:a, strax under toppskiktet.

Liverpool sålde guldet i och med försäljningen av Xabi Alonso
En bit ifrån Manchester, nämligen i Merseyside, Liverpool växte tuppkammen i och med förra årets framgångar, där laget var närmre en ligatitel än på 18 år. I början på sommaren var tongångarna minst sagt positiva inför säsongen då man skulle hämta sin efterlängtade titel och knäppa ärkerivalen Manchester United på nosen. Man förstärkte lagets svaga ytterbacksuppsättning med duktige Glen Johnson och allt såg fortsatt ljust ut. Sen kom det gigantiska misstaget.

Liverpool säljer Xabi Alonso
Den 27-årige baskern är minst lika viktig för Liverpools spel som både Steven Gerrard och Fernando Torres. Han är länken mellan försvar och anfall, den tveklöst viktigaste spelaren i speluppbyggnaden och en av få centrala mittfältare med kapaciteten att spela bollen framåt. Att man sedan ersätter honom med en Aquilani som är skadad stup i kvarten inger inget större förtroende. Liverpool sålde sitt guld i och med Xabi Alonsos flytt till Real Madrid. Tyvärr.

Berbatov kommer att bli ännu bättre i år
Istället tror jag kampen om guldet kommer utkämpas mellan Man United och Chelsea. Romans Chelsea har för en gångs skull legat lågt på transfermarknaden med Carlo Ancelotti som enda betydande nyförvärv. Istället litar man på den breda, rutinerade och något ålderstigna trupp man har till förfogande.

Man United har fyllt Ronaldos tomrum med en del mindre namnkunniga spelare men truppen ser ändå stark ut. Flera talanger, så som Anderson och Nani, ser ut att kunna ta ytterligare ett steg mot den absoluta toppklassen samtidigt som etablerade stjärnor som Berbatov nu hunnit acklimatisera sig. Bulgaren kommer att vara betydligt bättre i år. Räkna med det.

"Pompey sjunker som en sten"
Arsenal? Nä, inte i år heller. De blev av med problembarnet Adebayor men har som vanligt inte värvat någon "ny Vieira". De har inte ens värvat en gammal Vieira, som det faktiskt var tal om. Dessutom är jag lite tveksam över nyförvärvet Vermaelen, är han verkligen den spelartyp som Arsenal behöver? Tiden får utvisa.

Bottenstriden är även den intressant. Jag tror Burnley och det ack så ungdomligt entusiastiska Wolves får ta respass ner till Championship, och att de faktiskt åtföljs dit av inga mindre än… Portsmouth. Efter några succéartade säsonger bestämde sig stjärnorna för att lämna Pompey, och några nya köptes aldrig in. Idag är laget minst sagt mediokert och framtiden ser allt mörkare ut för Portsmouth.

Det är dags att sparka igång
Väntan är över. Det är äntligen dags att sparka igång vad som i folkmun kallas världens bästa liga. Det är återigen dags för en ny säsong i ligan där fysiskt spel och bindgalna tacklingar blandas med tekniska nummer av ren briljans. Det är dags för Premier League 2009/10. Och som vi har väntat…

Jimmys Topp 5
1. Manchester United
2. Chelsea
3. Liverpool
4. Everton
5. Arsenal


Om författaren

Författare:
Jimmy Ewertsson

Om artikeln

Publicerad: 14 aug 2009 16:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: