sourze.se

Jobbiks högerextrema historia

Den senaste tiden har förföljelserna av romer i Ungern uppmärksammats i pressen när det högerextrema partiet Jobbik fått 15 i EU-valet. Det har en förhistoria som inte är allmänt bekant.

Österrike-Ungern tillhörde en av förlorarmakterna i första världskriget. Genom att Ungern förminskades kom stora mängder ungrare att bli medborgare i grannländerna, då särskilt i Rumänien som har en stor ungersk befolkning.

I förhoppningen om att åter få tillbaka förlorade områden gick Ungern med Tyskland i kriget mot Sovjetunionen 1941. När Tyskland såg ut att förlora kriget 1944 ville den ungerska regeringen dra sig ur kriget. Då ockuperade Tyskland landet och började samarbeta med det nazistiska partiet Pilkorsarna. Dessa hjälpte tyskarna att samla in judar för transport till koncentrationslägren i Polen. Raul Wallenbergs verksamhet för att rädda människoliv i Ungern är välbekant, men Pilkorsarnas är i det närmaste okänd.

Finland deltog också på Tysklands sida i kriget mot Sovjet men lyckades ta sig ur det för Finland generande samarbetet 1944. Det uppstod då ett krig mot kvarvarande tyska förband i norra Finland. Som hämnd förstörde tyskarna Rovaniemi.

När ungrarna gjorde uppror 1956 sades det från vänsterhåll att det var Pilkorsarna som var "frihetskämpar" i kriget mot Sovjet. Det var ju bara tolv år sedan dessa jagade judar i Budapest samtidigt som Wallenberg försökte hjälpa judarna.

Jag undrar om det är Pilkorsarnas barnbarn som fyller de extrema partiernas led. Ungern har inte kommit över landöverlåtelsen av ungerskbefolkade områden i Trianon 1921. Särskilt förlusten av Transsylvanien till Rumänien är smärtsam för ungrarna.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 11 aug 2009 14:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: