sourze.se

Svennis snart tillbaka i Manchester?

Många trodde det inte var sant när nyheten kom att Sven-Göran Eriksson tagit jobbet som sportchef i Notts County, ett lag som kom på nittonde plats i den engelska fjärdedivisionen förra året.

Landslagschef i England, boss i Manchester City, bas för det mexikanska landslaget – och sedan direkt ned till gatstenarna i Nottingham! "Fotbollen i England är glödhet" sade Svennis, eller Sven som han kallas i England. "Det finns inget mer stimulerande än att bygga upp ett lag från grunden."

Visst har Svennis passion för fotboll. Tiden för att få ett jobb som manager för ett Premier League-lag denna säsong, hade runnit ut. Alternativen ute i Europa var inte tillräckligt lockande. Men nu är han där, mitt i smeten. Notts County har med hjälp av utländska pengar – en del tillfaller nog också Sven – köpt ett antal nya spelare, så det finns goda chanser att det går bra för Svens lag på den här nivån.

Manchester City, det lag som under Sven presterade bättre än på trettiofem år, har tokköpt spelare inför den här säsongen. Fifas president har gjort kritiska uttalanden om att pengarna riskerar att förstöra sporten. Spektakulära spelare som Tevez, förra säsongen i Manchester United, presenteras nu på affischer i hela stan. "Välkommen till Manchester!" City verkar ha lagt bud på varenda attraktiv spelare i Europa. Men det egendomliga är att segrarna hittills inte varit fler än under förra säsongen, då också många dyrbara stjärnor köptes in.

Fansen räknar nu med att City ska konkurrera om segern eller i varje fall vara bland de fyra bästa som får spela i Champions League ute i Europa. Men ponera att segrarna uteblir. Alla lag kommer att vilja slå det nya, uppköpta laget. Managern Mark Hughes kommer att leva farligt. Fansen krävde hans avgång redan förra året men de arabiska ägarna visade fortsatt förtroende och ställde ytterligare hundratals miljoner till hans förfogande. Men det finns en gräns och när den är nådd kommer ledningen att se sig om efter en efterträdare.

Det är här Svennis kommer in. Han tvingades trots att City var framgångsrikt, att avgå genom ett obegripligt beslut från förre ägaren, den förre thailändske premiärministern Shinawatra. Fansen demonstrerade mot beslutet, likaså gjorde Citys övriga ledning. I ett prekärt läge kommer det naturligtvis inte att innebära några svårigheter för Sven att lämna Notts County.

Blir det inte Manchester City så dyker säkert andra möjligheter upp. Engelska managers blir inte långvariga i ledningen om resultaten uteblir när Premier League sätter igång om en vecka. Var beredda! Det kommer Sven att vara. Snart ser vi Sven-Göran Eriksson i rutan på lördagarna.


Om författaren

Författare:
Sten O. Andersson

Om artikeln

Publicerad: 10 aug 2009 11:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: