I en ledarartikel i Financial Times den 31 juli 2009 prisas den nordiska modellen under rubriken "Nordic lessens for rest of the world."
Det är vad som benämndes ”den solidariska lönepolitiken” som uppskattas i artikeln. Den går ut på att man höjer de lägsta lönerna och att företag som inte kan betala lönen slås ut och arbetskraften går till bättre betalda arbeten. Det blir då en sammanpressad lönestruktur, vilket är gynnsamt för den sociala sammanhållningen och produktiviteten i ett land. Det kan jämföras med nationalekonomen Schumpeters ”kreativa förstörelse”.
Enligt Financial Times har den…
"…nordiska modellen haft växlande framgång i den senaste krisen. Norge och Danmark klarar sig bra medan Sverige och Finland har en arbetslöshet på 9 procent och en tillväxt sämre än resten av Europa. Men modellen är med rätta beundrad för sin långsiktiga framgång: ett generöst välfärdssystem och en låg ojämlikhet och samtidigt upprätthållande av en hög produktivitet."
"Generösa men kostsamma välfärdsstater som ger låglönegrupper en starkare förhandlingssituation går lättare att försvara i homogena samhällen med stark solidaritet. Hög öppenhet för handel tvingar fackföreningar i exportsektorn att gå med på konkurrenskraftiga löner i vad som ekonomer kallar exportlett lönesättande."
Av Yngve Karlsson 05 aug 2009 09:42 |
Författare:
Yngve Karlsson
Publicerad: 05 aug 2009 09:42
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå