sourze.se
Artikelbild

Bögar och Skansen

Ja, så är då tiden inne för Pridefestivalen när vi skall gulla med bögarna som om dom vore apor på Skansen.

Alla fördomar om att bögar är ett smaklöst sex- och utseendefixerat gäng vars stora intellektuella intresse är schlagers kommer med råge att bekräftas. Man får åter anledning att undra vart alla sansade bögar tagit vägen? Åkt utomlands, kanske låst in sig i en stuga på landet eller tagit time out i garderoben?

Anna Ekelund, som tidigare skrev här på Sourze, men nu är kolumnist i Aftonbladet, gjorde häromdagen jämförelsen med aporna på Skansen. Naturligtvis orsakade det blodstörtning hos tidningens kulturchef, ÅsaNisse "Lenin" Linderborg, som såg sig tvungen att å de politiskt korrektas vägnar gå i svaromål. Anna Ekelunds tid på Aftonbladet är därmed, med all sannolikhet, snart över.

Ekelund har rätt när hon också påpekar att Pride cementerar bilden av vi och dom, grå heteros mot glittriga homos.

Annars är kritik mot bögvärldens normer och riter lika ovanlig i Sverige som personer som svarar ett rungande Ja på frågan; Tycker Du det är bra att barn svälter ihjäl i u-länderna?

Ingen vill ju få stämpeln homofob i pannan; allra minst våra ledande tyckare. Nej, då är det bättre att låta sig kramas av läderbögar och anse det bara är tjusigt och spännande med bögar som har några hundra partners per år samtidigt som man förfasar sig och talar om vårdbehov för heterosexuella, som trots långt färre partners, stämplas som sexmissbrukare.

Men jag skall inte förneka att det kan bli riktigt underhållande när 55 heteros, med kanske erfarenhet av gissningsvis fem sexpartners i sitt liv, ger sig på att å bögvärldens vägnar, och för att vissa sin egen fördomsfrihet, förklara varför det i vissa bögkretsar anses fint att närmast tvångsmässigt knulla främlingar i parker och mörka källare.

Heteronormen stinker, utropar man inför årets Pride. Allt under det att mediekåta politiker, biskopar, hel- och halvkändisars jublar. Är det då inte märkligt att Pride samtidigt kämpar så stenhårt för att bli en del av just denna förhatliga heteronorm med kärnfamilj, kyrkbröllop och allt vad därtill hör?

Pridefestivalen skapar helt klart mindre och inte större förståelse för de sexuella minoriteternas problem. Bästa sättet att motarbeta homofobiska tendenser i samhället är därför att lägga ned spektaklet.


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 26 jul 2009 13:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: