sourze.se
Artikelbild

Desperate Housewives får inte bli det nya idealet

"Varför ska man glömma det självständiga livet och istället slungas tillbaka till femtiotalet och leva instängd bland barn, hemmasysslor och skinande rum?"

Stereotypen av en kvinna på femtiotalet var en lycklig och smal kvinna framför en spis. Som log så pass mycket att det såg ansträngande ut. Feminismen blev större och bilden av hur en kvinna skulle leva krossades. Många år senare säger Sveriges största bloggare att Sex and the City-livet är ute och att man istället ska söka sig till Desperate Housewives. Ta hand om din man, ha fina vinbjudningar och baka fräscha morotsbröd som du kan ha till frukost.

Glöm karriären och fokusera på barnen istället. Glöm att dansa på barborden varannan lördag med dina väninnor: nu ska du pusta och stånka framför spisen igen och försöka göra din man nöjd. Glöm att vara självständig - nu är det din man som ska försörja familjen och säkra er framtid. Du får inte plats längre. Ditt söta ansikte ska bara le fint mot grannarna, laga goda soppor och dammsuga vardagsrummet.

Varför? Varför ska man glömma det självständiga livet och istället slungas tillbaka till femtiotalet och leva instängd bland barn, hemmasysslor och skinande rum? Jag föraktar femtiotalet och dess syn på kvinnor och deras plats i samhället. Jag föraktar människor som, 2009, önskar att den tiden kunde komma tillbaka. Som önskar att kvinnan inte längre ska ta hand om sig själv, tjäna egna pengar och skapa en egen och stabil grund att stå på. Jag, som kvinna, blir chockad och förbannad när människor går ut med sådana här uttalanden. Speciellt när dom är kvinnor själva. Jag vill kunna ta hand om mig själv i framtiden. Jag vill kunna utforska världens alla hörn och inte bara mitt egna lilla samhälle på 60 000 personer. Jag vill kunna jobba mig uppåt i mitt arbete och jag vill få en utbildning som gör mig allmänbildad. Jag vill inte vara beroende av en man som jobbar 9-5 och kommer hem trött, hungrig och krävande.

Jag hoppas att Sex and the City-livsstilen kommer att hålla i sig. Att kvinnor för all framtid förstår att det är okej om du inte är gift vid 25 års ålder och att det är okej om du vill leva på micromat och inte vill skaffa fem barn med din man. Att det är okej att inte kunna baka kanelbullar och att det är okej att välja karriär framför barnaskara, man och hushåll.

Nej, det enda som var bra med the fifties var musiken.


Om författaren

Författare:
Elin Fredriksson

Om artikeln

Publicerad: 20 jul 2009 10:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: