sourze.se

Vadå kris i byggbranschen?

Jag såg fram emot att få balkongen målad av proffs till en rimlig peng, eftersom det sägs vara kris i byggbranschen - varför skulle annars ROT-avdrag ha införts?

När jag den fjärde maj i år, via nättjänsten Bello, skickade ut en offertförfrågan med noggrann beskrivning av uppdragets omfattning och karaktär, så var min förhoppning att få tre eller fyra förslag från seriösa byggföretag. Kanske var det den så kallade ”byggkrisen” eller lågkonjunkturen i allmänhet som fick mig att ha sådana förväntningar.

Efter tre dagar fick jag svar från Bello, att ännu ingen lämnat något anbud, och att snittsvarstiden på inkomna uppdrag normalt är fyra timmar. Det verkade dock inte gälla min offertförfrågan. Nio dagar senare, den trettonde maj, fick jag veta att en hantverkare var intresserad av att lämna offert. Jag fick dock ingen offert på en gång, utan det var i själva verket ett företag som sade sig intresserade av att komma och titta på mina balkonger, för att sen lämna en offert. Vi kom överens om att de skulle komma och titta på vad arbetet innebar först, så efter att jag kontaktat dem hittade vi en tid, nästan fyra veckor senare, den tionde juni.

Eftersom endast ett företag hört av sig och jag vill ha åtminstone två offerter, så började jag fundera över hur jag skall få tag i ytterligare ett seriöst företag. Nu slumpade det sig så att jag några dagar senare såg en annons i Handelskammartidningen från ett företag som kunde lämna anbud både med ordinarie personal och med lärlingar som utför jobbet under tillsyn av sin lärare, men till halva priset.
Dagen efter fick jag kontakt med dem och talar med den ansvarige för offertlämnandet. När jag berättade att jag var intresserad av att få offert avseende båda möjligheterna, så kom nästa problem upp - semestrar. Det visade sig att den ansvarige själv skulle resa iväg ett par veckor och då föreslog han att en annan person skulle kontakta mig för att försöka få in ett besök innan semestrarna. Tyvärr har ingen hört av sig från det företaget ännu.

Den tionde juni kommer det enda företaget som hört av sig på besök. Efter tio minuter, några snabba foton och granskning av balkongen, så får jag ett löfte om att få en offert inom ett par veckor. Den tjugotredje juni kommer offerten. För den facila summan av 31 875 kronor skall två balkonger målas under en vecka. Nu bemödade jag mig inte om att fråga om detta var innan eller efter ROT-avdraget. Som jag tolkat reglerna, skall jag som köpare få det pris som avser halva kostnaden och den andra halvan skall Skatteverket ersätta hantverkaren för 10 dagar efter att de begärt ersättning från Skatteverket. Men oavsett om kostnaden var 31 875 kronor eller 63 750 kronor, så är det som en bekant sade, löjligt: "För de pengarna kan du få en helt ny balkong."

Så, svaret på min offertförfrågan för balkongmålning var ett pris på 31 875 eller möjligen 63 750 kronor. Det motsvarar en timpenning på 800 eller 1 600 kr. Och om du tror att det är lätt att åka till en maskinuthyrningsfirma för att hyra verktyg för att själv kunna slipa och måla balkongen, så kan jag berätta att alla verktyg är uthyrda under sommaren.

Så, vem påstår att det är kris i byggsverige? Tvärtom så visar min erfarenhet att det inte finns någon kris. Alla som vill arbeta har arbete och de vet att ta betalt också.


Om författaren

Författare:
Mikael Flovén

Om artikeln

Publicerad: 17 jul 2009 12:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: