sourze.se
Artikelbild

Iran: Fredspris till The Pirate Bay!

"Peter Sunde från Pirate Bay just nu The Persian Bay, gå in och kolla har dragit igång en kampanj med ett par andra organisationer där de kämpar för att skapa proxyservrar inne i Iran för att garantera ett fritt informationsflöde."

Det som händer i Iran nu är oerhört intressant. Vi bevittnar början till en revolution. Nu är det förmodligen inte så att situationen i just detta läge kommer att ha ett lyckligt slut. Regimen kommer med stor säkerhet att slå ner "upproret". Kanske kommer man att kompromissa lite, men den rättmätige vinnaren, Mousavi, kommer knappast att bli president och Ahmadinejad stannar kvar vid makten. Tiden, dock, är på demonstranternas sida. Det iranska folket är vid det här laget rejält trötta på den arrogans och det maktmissbruk som blivit kännetecken för den nuvarande regeringen.

Tröttnat har folk också gjort på det konstanta tjatet om den store Satan Israel och USA och hur man ska utplåna alla som försöker göra Iran illa. Inte för att regeringen inte har en poäng när man kritiserar USA/Israel för deras beteende, men det tar på krafterna att ständigt leva med ett hot över sig och alltid höra på TV/radio/tidningarna om hur farligt allt är, hur "vi måste förbereda oss på det värsta".

Man vill helt enkelt ha en vänligare dialog med omvärlden, ganska logiskt eller hur?

Nej, det här är början till slutet för regimen i Iran. Hur lång tid är en öppen fråga men förändringen kommer. Det finns ett massivt stöd bland befolkningen för demonstrationerna. T.ex. bar hela det iranska fotbollslaget i sin match mot Korea gröna armbindlar, symbolen för protesterna. I andra halvlek var de borttagna dock...

Uppskattningsvis mellan 1-1,5 miljoner! gick ut på gatorna igår och i stort sett krävde omval. Robert Fisk, journalisten på engelska The Independent, är på plats i Iran och har gett fantastisk rapportering googla Fisk-Iran från händelsernas centrum Teheran. Han vittnar om poliser som - "And the cops, horribly outnumbered by these tens of thousands, smiled sheepishly and - to our astonishment - nodded their heads towards the men and women demanding freedom. Who would have believed the government had banned this march?"

Enligt Fisk så fanns där en enorm känsla av styrka och hopp i massorna, vissa regeringstrogna kastade sten på massan från avstånd men det var som att skjuta mygg med kanoner och det berörde inte stämningen. Han skriver vidare:
"On the right, they all saw an old peoples home and out on to the balcony came the aged and the crippled who must have remembered the reign of the loathed Shah, perhaps even his creepy father, Reza Khan. A woman who must have been 90 waved a green handkerchief and an even older man emerged on the narrow balcony and waved his crutch in the air. The thousands below them shrieked back their joy at this ancient man...

Walking beside this vast flood of humanity, a strange fearlessness possessed us all. Who would dare attack them now? What government could deny a people of this size and determination?"

Härlig läsning. Förstår Ni nu varför det här inte kommer att gå att stoppa? Det är för stort helt enkelt. All in good time. Det samma gäller här hemma... i annan tappning förstås men dock... all in good time.

Ytterligare jäser det bland folk när de hör rapporter om flertalet dödsskjutningar samt arresteringar av framstående oppositionspolitiker. Mousavis egenägda tidning har stängts, man förhindrar utländska journalister att rapportera, människor med kameror blir arresterade på gatan och som grädde på moset fick man reda på att arbetare hittat tusentals röstsedlar i Mousavi´s favör utslängda på gatan. "Oräknade" får man väl anta.

Den här länken går för övrigt till "Anonymous Iran" googla med riktigt tung info från bloggare inne i Iran.

Peter Sunde från Pirate Bay just nu The Persian Bay, gå in och kolla har dragit igång en kampanj med ett par andra organisationer där de kämpar för att skapa proxyservrar inne i Iran för att garantera ett fritt informationsflöde. Man ger bloggarna en software som gör att de kan "tap in" på det lokala nätet och på så vis när deras blogg blir stängd kan de fortsätta att rapportera till en dator/server i tex Sverige. Coolt va?

Det är ju fredspris på en sån grej för fan! Tror Ni han får det? Tror Ni han kommer att få nån riktig/proper credit för det här? - inte jag heller, men vi får väl se.

Svd och Expressen skulle jag vilja säga är undantagna, de körde en schysst artikel. Inte ett ljud i Svt... vår kära "public service".

To be continued...

Inget mindre än otroliga bilder från The Boston Globe.googla igen


Om författaren

Författare:
Henrik Hultberg

Om artikeln

Publicerad: 18 jun 2009 12:14

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: