sourze.se

Rasistiskt och hånfullt om Dawit Isaak

Jag brukar lyssna på radio på mornarna. Den här morgonen var det Mix Megapol med Adam Alsing och några andra killar i studion, som glatt pratade om bland annat den eritreanske journalisten Dawit Isaak.

När jag hörde deras konversation, så undrade jag om man får prata hur som helst i etern nuförtiden? De berättade under cyniska skratt, att fyra tidningschefer hade gått ut med listor för att folk skulle skriva under med sina namn, och på det sättet få Dawit Isaak frisläppt från det fängelse i Eritrea där han suttit i många år.

De sade bland annat "det funkar ju inte", "ingen bryr sig" och "ingen bryr sig i Eritrea heller"! De tyckte att man måste bygga upp historien bättre kring Isaak och vem han är. Själv tycker jag att pressen tagit upp Dawit Isaaks historia många gånger och beskrivit utförligt vad han gjort och inte gjort.

Nu när ett gäng journalister seriöst vill försöka få ut mannen ur fängelset, ska det hånas i radio och alla inblandade förlöjligas inför hela svenska folket, som sitter trygga i sina bilar på väg till jobbet och lyssnar på det här. Det var många hånskratt och opassande kommentarer, både om dem som har hand om kampanjen och om Dawit Isaak själv. Bland annat skrattades det åt att Dawit Isaak har så "högt hår"!

Det är ett otroligt rasistiskt uttalande anser jag. Man behöver ju inte hjälpa Dawit Isaak! Men om man vill kan man skriva på listan för att stödja kampen som journalister i hela världen för mot orättvisor i samhället. Jag har i alla fall skrivit på!

Det är tråkigt att bara för att vi har det så lugnt och tryggt här i Sverige, så har vi mist vår solidaritet med dem som har det svårt och har blivit orättvist behandlade av myndigheter världen över, i sin kamp att ändra på missförhållanden.

Jag har märkt den tendensen i fler radioprogram, att det har blivit hårdare. Yngre människor är väldigt fördömande i dag, både mot artister och andra människor.

Samtidigt läser jag i Metro, att det har skett en fördubbling av tjejvåldet. Snart kommer första dödsfallet, står det i Metro i dag. En olycklig konsekvens av jämlikhetssträvandena, säger forskaren Peter Gill.

Ja, samhället har hårdnat betydligt och vad kan vi göra? Jag blev i alla fall väldigt illa berörd av programmet där Dawit Isaak diskuterades.


Om författaren

Författare:
Pia Isaksson

Om artikeln

Publicerad: 13 maj 2009 11:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: