sourze.se
Artikelbild

Mödomshinnan - en myt

"RFSU går nu ut med förslaget att det spänningsladdade ordet mödomshinna skall bytas ut mot ordet ”slidkrans”, vilket är vad det vi kallat mödomshinna egentligen är - ett litet elastiskt hudveck strax innanför och runt slidmynningen."

Du kan omöjligen se på en mans penis om han har haft samlag eller ej. Lika omöjligt är det att konstatera huruvida en kvinna haft vaginalsex eller andra former av sex - vare sig du anlitar en gynekolog eller en sexpartner för undersökning.

Min mentor vad gäller endokrinologi och fertilitetsfrågor var under flera år nu framlidne professorn Per Bergman vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg - läkaren som hjälpte våra Hagaprinsessor till denna världen.

Han visade och övertygade mig om att någon mödomshinna ej existerar, alla myter till trots, och att de flesta kvinnor icke blöder ens vid första vaginala samlaget förutsatt att hon är "upphetsad och våt i slidan". Detta gäller även vid all vaginalsex framåt i livet. Om man är spänd, nervös och torr i slidan däremot kan små sprickbildningar uppstå med lätt blödning.

Som alltid kommer religion in i bilden, så även här. Djupt rotat i flera religioner är att kvinnan icke skall ha haft sex med någon annan än den blivande äkta mannen före äktenskapet, och blod på bröllopsnattens lakan är då beviset för att så ej har skett. För 3 500 kronor kan du i Sverige få några suturstygn insydda vid slidingången och detta så långt före giftermålet att stygnen hinner ramla bort före den ödesdigra natten. Men tyvärr ger inte heller det alltid den efterlängtade blödningen och då har man stundom en liten flaska med kycklingblod att spilla.

RFSU går nu ut med förslaget att det spänningsladdade ordet mödomshinna skall bytas ut mot ordet ”slidkrans”, vilket är vad det vi kallat mödomshinna egentligen är - ett litet elastiskt hudveck strax innanför och runt slidmynningen. Detta hudveck täcker icke hela slidmynningen - fritt fram för tamponger och djup slidonani.

Då någon mödomshinna icke existerar föreslår jag att vi stryker det ordet ur Svenska Akademins ordlista över svenska språket, och detta utan att ersätta det med något konstlat RFSU-uttryck. PÅVERKA RELIGIONEN I STÄLLET!


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 07 maj 2009 12:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: