sourze.se

Romarriket - en underskattad civilisation

Mitt intresse för Rom väcktes när jag studerade latin i Lund. Jag fascinerades av Roms historia.

Västra Rom bevarades i ungefär tusen år och östra Rom ett och ett halvt årtusende, fram tills att turkarna erövrade huvudstaden Konstantinopel år 1453.

Romarriket är undervärderat i förhållande till nutidens samhälle. I själva verket var det högt utvecklat, särskilt i förhållande till den efterföljande medeltiden. Inte ens 1600- och 1700-talets människor förstod sig på antiken. När det gäller transportväsendet överträffades det romerska vägnätet först på 1800-talet av järnvägarna. Genom romarnas användning av cement vid byggandet av hus och broar finns de bevarade än i dag. Ett exempel är Colosseum som enligt Bonniers stora lexikon "invigdes 80 e. Kr och beräknas ha rymt 50 000 åskådare. Som skydd mot sol och regn kunde väldiga segel spännas ut över hela åskådarrummet." Det var ingen dålig prestation av ett folk som nutidens människor ser ner på och tänker på som underutvecklade.

Att jag intresserade mig för romarna berodde också på att romarnas poesi var högt utvecklad. Jag har tidigare skrivit här på Sourze om Catullus dikter som imponerade mycket på mig, i artikeln "Latinska verser är musik man kan dansa till".


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 apr 2009 13:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: