sourze.se

Maria Wetterstrand: Det är ynkligt och tragiskt

MP:s språkrör Maria Wetterstrand protesterar mot näringsminister Maud Olofssons uttalande om att regeringens klimatpoltik skulle vara den mest ambitiösa i Europa

Regeringens klimtabluff

Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff. De driver en politik långt ifrån vad klimathotet kräver.

I två och ett halvt år har vi väntat på regeringens klimatpolitik. Under tiden har Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson och Andreas Carlgren åkt runt i världen och skrutit om det svenska klimatarbetet och utsläppsminskningarna. Utsläppsminskningar som är resultatet av förra regeringens politik, som de själva aktivt motarbetade när de var i opposition.

Idag har de lagt fram sina första egna klimatförslag. Maud Olofsson kallar det den mest ambitiösa klimat- och energipolitiken i Europa. Faktum är att nästan ingenting föreslås genomföras under den här mandatperioden. Den mest ambitiösa klimat- och energipolitiken i Europa skulle alltså bestå av fyra års mer eller mindre total passivitet. Det är knappast sant.

En del utsläppsminskningar kan de dock hämta in under sitt styre. Regeringen har exempelvis ambitionen att oljeuppvärmningen av småhus ska upphöra. Det är synnerligen enkelt, eftersom det redan förväntas ske tack vare den gröna skatteväxling som vi rödgröna genomförde förra mandatperioden. Och som den nuvarande regeringen då var emot, men Maud Olofsson inte tvekar en sekund att skryta om nu.

Målen för klimatpolitiken är dock den stora orsaken till att Maud blåser upp sig. Till 2020 ska utsläppen minska med 40 procent, energianvändningen effektiviseras med 20 procent och andelen förnybar energi öka till 50 prcoent.

Att minska utsläpp med 40 procent låter ambitiöst. Målet gäller dock bara den del av Sveriges utsläpp som inte ingår i EU:s handelssystem med utsläppsrätter. Det innebär att en tredjedel av utsläppen är utanför beräkningen. Dessutom är målet egentligen bara 26 procent, eftersom resten ska fixas utomlands. Av dessa 26 har ca 10 redan klarats av, målet gäller från 1990. Ytterligare några procent klaras genom politik som beslutats av tidigare regeringar. Styrmedel som beslutats av EU minskar utsläppen ytterligare.

I praktiken lägger regeringen fram egna förslag som minskar utsläppen med ungefär 5 procent. Och nästan inget av detta ska genomföras under innevarande mandatperiod. Det är långt ifrån att vara mest ambitiöst i Europa.

Energieffektivisering på 20 procent är exakt det mål som EU redan beslutat att Sverige och andra EU-länder ska uppnå. Det är alltså inte ett jota mer ambitiöst än någon annan.

Målet på 50 procent förnybar energi till 2020 är högst i EU. Vi ligger högst redan idag på 44 procent, tack vare redan utbyggd vattenkraft och bioenergi. Inget av detta har nuvarande regering åstadkommit. Vi har nu ett krav från EU att klara 49 procent till 2020. Regeringen höjer alltså från 49 till 50. Mest ambitiöst i Europa? Nej. EU:s genomsnittliga ökning av andelen förnybart är från 11,5 till 20 procent. Det innebär att Sverige tar sig an ett mindre beting än de flesta andra länder, trots att vi har mycket stora potentialer att öka både vindkraft och bioenergi.

Regeringens påstående, att dess klimat- och energipolitik, är mest ambitiös i Europa är en ren och skär bluff. De driver en politik långt ifrån vad klimathotet kräver. De riskerar Sveriges goda rykte i klimatarbetet och sin egen trovärdighet inför internationella förhandlingar. Det är ynkligt och tragiskt.Följ fortsättningen på klimatdebatten här:

20/3 Sverige har tagit av sig miljöns ledartröja
"Det är oklart varför regeringen vill satsa på att sätta in treglasfönster i Storbritannien, istället för att investera hemma..."
- Anders Ygeman, s Ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

17/3 Politik går före prestige
"Jag kan säga att andra politiker har gjort bra saker. Men det kan inte Maria Wetterstrand..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M

16/3 Moderaterna har Miljöpartiet att tacka
"Nu har Moderaterna alltså delvis accepterat den politik de tidigare varit emot. De fortsätter dock hävda att Miljöpartiet och hela miljörörelsen har fel i det som vi nu föreslår..."
- Maria Wetterstrand, språkrör MP

13/3 Enhetlig och realistisk klimatpolitik gör skillnad
"Miljöpartiet är bra på att vilja saker..."
- Sofia Arkelsten, riksdagsledamot och miljöpolitiskt ansvarig M


Om författaren

Författare:
Maria Wetterstrand

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2009 08:21

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: