sourze.se

Teknikfientlighet anno 1764 vs 2006

"Rollerna tycks på sitt sätt vara helt ombytta. På mitten av 1700-talet var det spinnarna som var rädda att mista sin försörjning. På 2000-talet är det de brontosaurartade Disneyfenomen..."

Rollerna tycks på sitt sätt vara helt ombytta. På mitten av 1700-talet var det spinnarna som var rädda att mista sin försörjning. På 2000-talet är det de brontosaurartade Disneyfenomen - som Bengt Stillström beskriver dem i den tankeväckande sourzeartikeln "Den kollektiva kapitalismen" – som inte vill acceptera de faktiska förutsättningarna på den globaliserade marknadsarenan.

År 1764 uppfann James Hargreaves, från England, den första riktiga spinnmaskinen. Den fick heta "Spinning Jenny". Många spinnare förstod att den nya spinnmaskinen skulle ersätta dem. "Spinning Jenny" kunde nämligen spinna åtta trådar samtidigt. Spinnarna försökte stoppa James genom att storma hans verkstad och slå sönder hans maskiner. Men det gick inte att stoppa James. Han flyttade till en annan stad där han förbättrade sin uppfinning. Spinnarna kunde inte stoppa utvecklingen - "Spinning Jenny" kunde nu spinna hundra trådar samtidigt och tog helt över hemindustrin som spinnarna innan bedrivit.

Visserligen vågar de kostym- och slipsförsedda lakejerna faktiskt inte slå sönder de nya utrustningarna som 1700-talets spinnare. Enligt 1984 års modell så får man istället hjälp av statens komparativa fördelar när det gäller våldsutövningen. Statsapparaten använder välvilligt sin militaristiska förmåga för att beslagta den utrustning som använts för att statuera en "släpp fångarna loss"- artad civil olydnad.

”Ifpi hade sedan länge kunnat konstatera att verksamheten på The Pirate Bay hade förorsakat omfattande skada. Man sökte rättsväsendets stöd för att få stopp på denna skada. Det ledde till razzian den 31 maj 2006.” Citat från Ifpis advokat vid rättegången mot The Pirate Bays ansvariga


Om författaren

Författare:
Uno Hansson

Om artikeln

Publicerad: 23 feb 2009 11:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: