sourze.se

Landskrona kopierar andras misstag

De ansvariga i Landskrona och Södertälje måste begripit att
de skapade segrerade samhällen.

Landskrona är förmodligen - i konkurrens med Södertälje - det värsta exemplet på segregation i Sverige.

Efter Sverigedemokraternas framgång i Landskronas kommunalval 2006 lovade de övriga, omskakade, partierna att verkligen ta tag i segregationsproblemet. Men forskningsrapporter från Växjö universitet visar att väldigt lite har hänt. Problemen kvarstår.

Forskningsledaren Tapio Salonen konstaterar att bostadssegregationen förvärrats i allt snabbare takt under senare år. Landskrona riskerar att bli helt utan integrerade bostadsomården. Risken för ett ännu värre "Vi och dom-samhälle" är uppenbar, anser Salonen.

Ja, det är märkligt att politiker och bostadsförmedlare aldrig tycks lära sig av andra. Det räcker med att se på - exempelvis - stadsdelar som Rosengård i Malmö och Tensta i Stockholm för att inse att bostadssegrationen är det stora misstaget. Ett misstag som i sin tur lägger en grund för segregationen på arbetsmarknaden.

De ansvariga i Landskrona och Södertälje måste rimligen ha förstått att de skapade segregerade städer.

Hur länge ska detta fortsätta?

Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2009 14:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: