sourze.se

Melodifestivalen 2009: Mede toppen - Ugglas botten

Billy Butt sammanfattar deltävling 1 i 2009 års Melodifestival: "Jag hotade utvandra till yttre Mongoliet om af Ugglas låt gick vidare till Globen."

Vilken start på årets Schlagerfest! Jag måste säga att kvällens bästa deltagare var programledaren Petra Mede. Hon var fantastisk! Det hade inte spelat någon roll om hon stod där i jeans och skitig T-shirt istället för att byta kläder varannan minut som hon gjorde. Hon är ett en riktig underhållare enligt min mening. Och nu till låtarna. Ja hörröni det var de rätta låtarna som gick till Globen. Alcazars låt kan gå hem i Europa, men det är lilla Emilia som är den av kvällens artister som överraskade mest, trots att hon sjöng lite falskt då och då. Det är hon som kan få mest poäng för Sverige i Moskva.

Och nu kommer ni att tycka att jag blivit galen när jag undrar om inte några utomjordningar har svävat över vårt land i kväll i sina rymdskepp och sprayat hela riket med någon slags konstig nervgas som gjort att medborgarna stundtals blivit galna och tappat sina sinnen? Jag syftar på telefonröstarnas val av vad som onekligen måste vara schlagerhistoriens absolut sämsta låt, Caroline af Ugglas "Snälla Snälla". Vad som också förvånar mig är hur den s.k. internationella juryn, som vi förresten aldrig fick se, kunde inbilla sig att den där låten kunde bli en hit i Europa. Kanske är det lika bra att vi inte fick se vilka länder det var som satt i Juryn. Jag misstänker att det kan ha varit Christer Björkmans kompisar ifrån Portugal, Kazakstan, Moldovien, Bulgarien eller möjligen yttre Mongoliet, dit jag, per sms till TV4:s "Advokaternas" Björn Hurtig och ordföranden i Rättssäkerhetsorganisationen, Johann Binninge, under omröstningen hotade utvandra i fall "Snälla snälla" gick till Globen. Ja, ni kanske begriper vad jag menar med detta suck. Skönt åtminstone att jag slipper infria mitt hot och får stanna kvar här hemma i Svea rike.

Men Okej, nu på allvar: om man bortser från Caroline af Ugglas asfula miljöpartistsgummistövlar och hennes urfåniga låt och utomjordningarnas manipulerande av de svenska telefonröstarna, var Melodifestivalens första deltävling ganska bra! Ljudkvalitén var bättre än vid fjolårets första deltävling och scenografin likaså. Som jag nästan redan antytt så förtjänar Petra Mede Nobelpriset i programledarskap och pausunderhållningen var tilltalande.

Att Scotts gick till andra chansen förvånar mig inte. Scotts är ett mycket duktigt dansband som förlorade segern i SVTs "Dansbandskampen" på grund av ett teknisk fel i telefonomröstningens system. Scotts är här för att stanna och oavsett hur det går kommer dessa grabbar ifrån Lidköping att finnas på musikbranschens arena i många år framöver. Jonathan Fagerlund var en cool liten kille med en svängig låt, men som alla som kan Melodifestivalen vet, så går det inte att konkurrera mot de stora artisterna. Lille Jonathan var bra men hade aldrig någon riktigt chans. Han är redan glömd. Sorry Jonathan! Marie Serneholt trodde jag faktiskt på, åtminstone som en andra chansare. Hennes låt var klatchigt och hon är en bra artist, men uppenbarligen höll inte Sveriges telefonröstare med mig - kanske de fortfarande var under hypnosen från utomjordningarnas nervgas efter att ha röstat på Caroline af Ugglas? Och så till Nina Söderquist, som är en tjej som hade förtjänat att gå vidare och det hade hon gjort i fall hon haft en bättre låt. Nina har varit stor musikalstjärna i London, och hon är en "outstanding" artist - men kvällens resultat är rena bevis på att det inte spelar någon roll hur bra man sjunger. Om svenska folket inte gillar låten då är det kört. Så blev det för stackars Shirley Clamp. Låten var bra, men Shirleys röst var inte i bästa form i kväll. Synd att Melodifestivalen gick miste om en sådan kanonartist.

Jag fattar inte riktigt vitsen med den där nya systemet som SVT infört. Resultatet hade troligen blivit detsamma om man använde det gamla. Varför har man då infört det där nya systemet? AHA… nu kom jag på det… genom att be folk rösta igen får SVT mer pengar - fulingarna! Men ärligt talat, tycker ni inte det var konstigt att man bjuder in en jury från tio olika länder i Europa och sedan INTE presenterar dem i TV? Det hade varit ett bra inslag i programmet istället för Kriminalkommissarien Jacques Clouseau, som iförd ljusgrå kostym knallade fram till Petra Mede och gav henne kuvertet i vilket det stod att Caroline af Ugglas hade valts som den Internationella Juryns bästa val. Vet ni vad, jag undrar om inte Rosa Pantern gömde sig i det där förbannade kuvertet… han och kompisen Clouseau blev säkert påverkade av utomjordingarnas nervgas också. Gud Bevare oss!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 feb 2009 00:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: