sourze.se

Åre kyrka behöver sin vall

"Basta Ya!!! Det räcker nu. Nu måste det sättas stopp för planerna att anlägga en fotbollsplan framför fjällvärldens enda medeltidskyrka."

Åre kyrka är fjällvärldens enda medeltida kyrka. Den ligger i Åre by på en vall nära Åresjön och byggdes i slutet av 1100-talet av bönderna i Åre socken. Placeringen av kyrkan kan ha haft ett samband med närheten till asanamnen Frönäset och Ullån. Pilgrimstrafiken mot Stiklestad och Nidaros passerade Åre, vilket han ha påverkat placeringen.

För mig är Åre kyrka viktig, där gifte jag mig, och där är våra barn döpta. Vid dotterns dop hade min son lyckats knycka ett av mina bluesmunspel. Kantorn hade lovat att vår son och hennes son skulle få hålla till hos henne uppe på orgelläktaren, mutade till stillhet med hjälp av en stor påse juleskum. Nu lyckades de båda herrarna på mycket liten tid äta i sig allt juleskum, varför sonen under själva dopet smyger upp och börjar spela munspel för sin lillasyster. Gissa om han stal föreställningen. Allt finns dokumenterat på video, och om han någonsin gifter sig eller så, skall jag minsann visa den videon.

I kyrkan finns en snidad staty av St Olav. Någon gång i tiden så har någon stulit den gyllene krona han en gång haft på sitt huvud, möjligen kan de ha skett under karolinerkrigen. Någon måste ha tyckt att St Olav såg lite naken ut utan en huvudbonad, eftersom en ny sådan har snidats i trä. Då St Olav var en kung, så var det fullt naturligt att han fick en likadan huvudbonad som den dåvarande kungen. Därför sitter St Olav där han sitter i kyrkan med en trekantig karolinerhatt på huvudet.

I Åre har mycket hänt de senaste 100 åren, från att de första luftgästerna kom för att dricka punsch och spela curling har byn vuxit. Eftersom Åre har fjället i Norr och Åresjön i söder så finns där nästan ingen byggbar mark kvar. Den fotbollsplan som fanns jämte campingen blev bebyggd av Holiday Club, och gott så, det skapar arbete och tillväxt. Nu finns det ett hot om att fotbollsplanen skall återställas, på den enda öppna platsen i byn som finns kvar, vallen kring kyrkan.

Basta Ya!!! Det räcker nu. Nu måste det sättas stopp för planerna att anlägga en fotbollsplan framför fjällvärldens enda medeltidskyrka. Ett alternativ är bygga fotbollsplanen på den ännu obebyggda marken där campingen låg, ett annat att bygga den i Duved 8 kilometer västerut. Precis som Bergbanan från 1909 och Läkarvillan i all sin nationalromantik är omistliga kulturhistoriska byggnader, är Åre kyrka också det, och ändå så mycket mer. Åre kyrka måste ha sin vall, det är en omistlig del av hela miljön.

Den som besöker Åre rekommenderas att besöka kyrkan, på norra långsidan sitter St Olav, han småler, så förmodligen är han rätt nöjd med sin hatt ändå.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 19 jan 2009 19:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: