sourze.se

Jan Myrdal måste sluta försvara Pol Pot

"En normalt tänkande människa med ett hyfsat intellekt inser naturligtvis vansinnet i att fortfarande hålla fast vid tanken att Pol Pot innerst inne var en god människa istället för att inse att han faktiskt var djävulen själv."

Jan Myrdals gamle vapendragare Gunnar Bergström gör i en Länk: svd.se " target"_blank" STYLE"color: blue">artikel i Svd, 18/11-08, avbön för sitt tidigare odelade stöd för mördardiktatorn Pol Pot. Han reste på eget bevåg tillbaka dit det begav sig för att försäkra kambodjanerna om att han inte var vid sina sinnens fulla bruk när han under 70-talet hyllade de Röda Khmererna och dess ledare. Detta kan jämföras med gamla nazister som på ålderns höst, när det ungdomliga oförståndet överröstats av livserfarenhetens kunskap och ödmjukhet, helt plötsligt inser vilka jävla idioter de varit och därför gör avbön.

Man kan klandra Gunnar Bergström för att han överhuvudtaget kunnat stödja en mördarregim så villkorslöst som han ändå gjorde. Samtidigt är hans högaktuella avbön beundransvärd enär det krävs en stor portion civilkurage för att helt plötsligt överge det man tidigare trott på och som varit ens totala världsbild, hur sjuk denna än må ha varit.

"Vi lurades av Pol Pot och Röda Khmererna. Vi stödde kriminella, säger han nu, 30 år senare, till AP." står att läsa i samma artikel i Svd.

Röda Khmererna var ett kambodjanskt kommunistparti och en gerillarörelse som styrde Kambodja 1975-79 och gjorde sig skyldig till ett av historiens mest omfattande folkmord. 1,7 miljoner människor tros ha dött mellan 1975 och 1979. Rörelsens huvudsakliga grund var radikal kommunism, kambodjansk nationalism och rasism med ett icke-monetärt jordbrukssamhälle som mål.

Pol Pot var partiets ledare och hans egna, extrema version av maoism, syftade till att på mycket kort tid införa en agrar utopisk kommunism, utan städer, klasser, kontakt med omvärlden, pengar eller avancerad teknik. Pengar avskaffades, skolor och sjukhus stängdes, etniska minoriteter förbjöds tala sina egna språk och i princip alla stadsbor tvångsförflyttades till landsbygden.

Ovannämnd definition av mördarregimen ifrågasätts endast av Jan Myrdal och ytterligare en handfull extremer världen över. En normalt tänkande människa med ett hyfsat intellekt inser naturligtvis vansinnet i att fortfarande hålla fast vid tanken att Pol Pot innerst inne var en god människa istället för att inse att han faktiskt var djävulen själv.

"Det måste vara ondska" skriver Jan Myrdal i flertalet tidningar den 2008-11-10. Insändaren handlar om Sveriges deltagande i konflikten i Afghanistan. Myrdal är som vanligt kritisk till militär intervention, i alla fall så länge det rör sig om demokratier som intervenerar. Han skriver bland annat följande i artikeln:
"Jag kan inte tolka detta handlande annat än som att våra svenska politiker medvetet och i ond provokativ avsikt söker förvandla afghanernas patriotiska krig mot de främmande trupperna till ett mer allmänt, och för de ledande i våra stater lönsamt, religionskrig".

Citatet ovan är alltså uttalat av samme man som försvarar, alternativt förnekar ett systematiskt mördande och torterande av 1,7 miljoner människor i Kampuchea på 70-talet.

Att hans egen familjesituation har satt sina spår i hans omdöme kanske inte är så förvånansvärt, och det kan till och med i vissa fall ursäkta hans sjuka världsbild, men det kan aldrig ursäkta ett försvar av en massmördarregim.

Här följer ytterligare ett citat av Jan Myrdal där han i Aftonbladet 2006 likt en dåre försvarar sitt Pol Pot-kramande:

"Men vad som jag ytterligare bör säga just därför att mediesanningen är så larmande är att jag är övertygad om att om Demokratiska Kampuchea kunnat fortsätta och fullfölja Pol Pots planer på att bygga landet med egen kraft - alltså utan internationella lånehajar och utan så kallad hjälp alltså utan även Sidabidrag från Sverige och medhäftade västerländska hjälparbetare, FN-representanter, sexturister och all annan otäck samhällskrapyl, då hade khmererna varit i ett betydligt lyckligare läge i dag. Nå en och annan i Tredje Världen lär sig".

Det hela talar för sig själv. Föreställ er att det gällt Adolf Hitler istället för Pol Pot. Hade då svenska drakar upplåtit artikelplats till samma sjuka livsåskådning och samma förljugna verklighetsuppfattning?

Nu är ju gubben gammal och förhoppningsvis stannar sjukdomen i den framtida graven.


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 08 jan 2009 12:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: