sourze.se
Artikelbild

Nyårskrönika: Hejdå 2008!

Billy Butt går igenom 2008 års viktigaste händelser och listar årets hjältar och losers.

Det råder inget tvivel om vad som var 2008s viktigaste händelse. Det var att USA valde Barack Obama till sin första färgade president. Det kom som en lika positiv nyhet för omvärlden som när jag var gymnasieelev i början på 60-talet och läste i tidningarna om att USA skulle få en ny president som skulle göra stora förändringar. Det var John F. Kennedy som då tog världen med samma storm som Barack Obama gör i dag. Ett viktigt inslag för mig i detta är att Barack Obama härstammar ifrån samma land som jag är född i, nämligen Kenya. Ungefär samtidigt som denna positiva nyhet kom drabbades världen av den största ekonomiska krisen på decennier. Frågan är nu om Obama kan vända på krisen? För oss svenskar uppstår framför allt frågan om vad finansministern Anders Borg kan göra för att förstärka kronan, som tycks ha utsatts för någon slags kryptonit de senaste veckorna. En Euro som i början av 2008 kostade 9:30 kostar i dag 11:10!

Men Afrika var onekligen kontinenten där mycket hände under 2008. Året inleddes med kravaller i just Obamas och mitt ursprungsland Kenya, där den sittande regeringen anklagades för valfusk av oppositionen. Men Kenya som varit Afrikas stabilaste land lyckades kompromissa och en maktfördelning skedde mellan President Mwai Kibaki och Oppositionsledaren Rahil Odinga, som förresten för Ni som kan Afrikansk politik, är son till Jaramogee Oginga Odinga som var oppositionsledaren när Kenya fick sin självständighet 1963 och Jomo Kenyatta blev landets första President.

Ja hörni, det blev mycket Afrika under 2008. Vad sägs om Zimbabwe vars diktator - den grymme Robert Mugabes misshandel av sitt eget folk nådde sådana höjder att zimbabweborna idag behöver resväskor för att få plats med alla sedlar det kostar för att köpa en limpa bröd! Nyss infördes en miljardsedel! Britterna tvekade inte särskilt mycket när de skulle skicka trupper till Irak för att tillsammans med USA störta Saddam Hussein. Varför har Storbritannien inte ingripit militärt och avsatt Robert Mugabe? Att invadera Zimbabwe och avsätta honom vore ju lika enkelt som att överta ett dagis. Vad är det då som hindrat britterna från att rädda folket i sin före detta koloni? Kan det kanske vara Sydafrika som stöttar Mugabe?

Ännu mera Afrika blev det när den sydafrikanska sångerskan Mirjam Makeba avled nyligen. Makeba älskades av svenska folket och i synnerhet av svenska medier. Hon placerades på en piedestal här i Norden, och hon blev synonym med kampen mot Apartied-regimen i Sydafrika. Men den som känner till afrikansk musik vet att Mirjam Makeba bara var en av många duktiga afrikanska artister. Den musiken som hon blev känd för är inte särskilt unik i Afrika. En kenyansk låt med titel "Jambo Bwana" har varit en stor hit över hela Afrika och även i Tyskland och andra europeiska länder sedan drygt 30 år tillbaka.

Men om vi lämnar Afrika ett tag och förflyttar oss till den indiska subkontinenten inleddes 2008 med ett Pakistan vars folk blev ännu mer förvirrade än vad de var under 2007 då jag besökte landet. Den 26 december 2007 mördades landets hopp, den legendariska Benazir Bhutto och folket i detta ofta missförståda land kastades in i en spiral av osäkerhet. I januari 2008 bytt Benazirs son Bilawal Zardari namn till Bilawal "Bhutto" Zardari och återvände till sina studier på universitet i England medan hans korruptionsmisstänkte far Asif Ali Zardari lyckades radera alla misstankar mot sig själv genom att bli vald till landets President. 2008 var inte något särskilt bra år för Pakistan. Inte för Indien heller då mer än 150 personer dödades av attacker mot två lyxhotell i Mumbai Bombay. I ett av dessa har jag faktiskt bott för ett antal år sedan!

Två av de länder som är svenskarnas favorit-smultronställen drabbades av kravaller under 2008. Först var det Thailand och sedan Grekland. I båda dessa länder visade allmänheten sitt missnöje med regeringarna genom att gå ut på gatorna och ställa politikerna mot väggen. Sådant skulle aldrig inträffa i Sverige. Det sägs att vi är alltför civiliserade för att ta till sådana åtgärder, men det är fel. Sanningen är att vi är för fega här i Sverige för att göra någonting sådant. Vi vågar inte. Vi törs inte och vi är uppfostrade till att finna oss i vad makthavarna bestämmer. Det har vi i Sverige gjort under hela 2008. Frågan är om det inte hade givit oss bättre resultat i fall vi, precis som thailandarna och grekerna, hade gått ut på gatorna och skrikit. Problemet är dock när vi gjorde detta en enda gång under ett stort politiskt toppmöte i Göteborg för ett antal år sedan sköts vi av vår egen poliskår, som under en lång tid försökt komma undan allt ansvar genom allt möjligt slags fuskande och ljugande.

2008 var året då Charlotte Perelli tog sin plats bland alla artister som på sistone skämt ut Sverige i Eurovision Song Contest, men sanningen är att det inte var hennes eller deras fel. Felet ligger hos den idiotiska svenska telefonröstande publiken som i dag tycks vara ute och cykla när det gäller musik. Vi såg detta också i årets Idol där mycket duktiga artister som Linda Pritchard och Lulu Lamotte fick vika sig för små skitartister som Johan Palm som inte ens kan sjunga. Det gör att man undrar i fall den röstande publiken mutats av allas vår Sourzare Pia K, enligt vars smak den som sjunger sämst tycks betraktas som bäst?

Det blev mycket kändisar i Sveriges 2008. Linda Rosing börjar bli rumsren. Bra för henne. Alex Schulman har ännu inte drabbats av den där stora smällen, men jag är en som vet att den är på väg. Blondinbella fick ett genombrott och har blivit en makthavare då hon påverkar så många ungdomar dagligen.

Under 2008 utgavs Sourze som papperstidning vid några tillfällen. Resultatet blev mycket lyckat. Sourze är ledaren av ett koncept som kommer att växa lavinartat under nästa decennium i Sverige.

I slutet av 2008 fick Sverige höra en väckarklocka. Frågan är om Sverige har förstått det. Jag syftar på kravallerna i Rosengård och Tensta. Låt oss för guds skull hoppas att de äldre och mer mogna invandrarna får ordning på dessa unga oslipade typer som vill förstöra gatufriden.

Gott Nytt År allihopa!


ÅRETS HJÄLTAR

1 Barack Obama - En frisk fläkt för världen
2 Anders Borg - En jävligt bra finansminister som tjänat oss väl
3 Zlatan Ibrahimovich - Världens bästa fotbollsspelare, inget snack om saken
4 Jenny Beltran - som mot ett helt rättssamhälle försvarade sin man med näbbar och klor
5 Lotta Engberg - den bästa kvinnliga programledare som svensk TV någonsin haft
6 Blondinbella - som är en förebild för driftighet bland ungdomar i Sverige
7 Otto Sjöberg - avgående chefredaktör som gjorde Expressen till en läsbar tidning igen
8 Hannes Råstam - journalist på SVT som avslöjat polisfusket i fallet Tomas Quick
9 Sanne Nielsen - sveriges hetaste artist som borde ha vunnit Melodifestivalen
10 Hillary Clinton - som kommer att bli USAs bästa utrikesminister på decennier


ÅRETS LOSERS

1 Josef Fritzl - hur kan man misshandla sin egen familj på detta grymma sätt?
2 George W. Bush - den sämsta president USA någonsin haft
3 Robert Mugabe - en grym diktator som bör avsättas den 1 januari
4 Anders Eklund - den grymme man som mördade lilla Engla Höglund!
5 Mona Sahlin - spelar ingen roll vad hon gör nu, det är kört för Mona!


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 30 dec 2008 16:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: