sourze.se

Svenska Dagbladets scoop

Svd:s ledarskribent Per Gudmundson är stolt. Han har till skillnad från andra ledarskribenter läst mp:s partiprogram och upptäckt att språkrören måste avgå mindre än ett år efter valet 2010.

Gudmundson kråmar sig i dagens Svenska Dagbladet och skryter med att "Avslöjandet toppade samma dag 23/12 Dagens Eko kvart i fem, och följdes upp av Aftonbladet, Dagens Nyheter, TT och en mängd tidningar runt om i landet". Jag kan själv tillägga att även TV4 och SVT:s nyhetsprogram tog upp "avslöjandet" som en stor nyhet.

Bland svenska inrikespolitiska journalister är det således ett scoop att kunna läsa ett partiprogram. Man tar sig för pannan över den brist på elementära kunskaper som härskar inom den svenska politiska journalistiken.

Under hela hösten har samma journalister frossat i Mona Sahlins olika turer om val av samarbetspartier. Inte minst har man framhållit den goda personliga kemin mellan Sahlin och Wetterstrand som varande garant för det fortsatta samarbete mellan partierna. Ett tag i höstas skulle ju myset och den goda samvaron vara ända fram till år 2020. På samma sätt har de personliga spänningarna mellan Peter Eriksson och Lars Ohly framställts som ett problem för en mer långsiktig samverkan mellan oppositionspartierna.

Men som sagt, ingen har kommit på, att de båda språkrören skall bytas ut efter valet 2010 och tidigare spekulationerna om vilka ministerposter Eriksson och Wetterstrand skulle få vid ett ev regeringsskifte har nu avsomnat. För ingen lär väl inbilla sig att de nya språkrören skulle överlåta ministerposter till några före detta? Därtill kommer att miljöpartiets kongresser, som alla vet, är notoriskt opålitliga och mycket väl kan tänkas bryta upp samarbetet med s och v som helt baseras på de nuvarande språkrörens prestige och auktoritet inom partiet.

Därför hade frågan om de nuvarande språkrörens ställning efter valet varit högst relevant under Mona Sahlins alla turer, krumbukter och bortförklaringar under hösten.

Men det var före att någon politisk journalist hade orkat läsa partiprogrammet och kommit med ett "avslöjande".


Om författaren

Författare:
Lars Nilsson

Om artikeln

Publicerad: 27 dec 2008 15:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: