sourze.se

Ljus i julmusikmörkret

"Vi omges av kitsch och kväk, i juletider kvadreras detta. Ett sällsynt obehagligt fenomen är majoriteten av de julskivor som produceras, det är Adolfe Adams julsång i fyrtakt, baktakt och gärna i ett dansvänligt arrangemang med saxofon."

Vi omges av kitsch och kväk, i juletider kvadreras detta. Ett sällsynt obehagligt fenomen är majoriteten av de julskivor som produceras, det är Adolfe Adams julsång i fyrtakt, baktakt och gärna i ett dansvänligt arrangemang med saxofon. Det fattas bara att, Gud förbjude, det produceras en skiva där idolerna tolkar sina julfavoriter.

Det finns ändå musik som sköljer öronen fria från musikludd, ger ro i själen och en sinnlig upplevelse. Jag vill därför lyfta fram tre exempel på riktigt bra julmusik, strängt taget behövs sedan inget mera.

Juloratoriet av Johan Sebastian Bach.
Bach brukar kallas för den femte evangelisten, i Juloratoriet förkunnas julevangeliet musikaliskt. Vi talar om en klang- och jubelföreställning, – Jauhzet, frolocket, auf, preiset die Tage! Pukors muller, trumpeter, flöjter, oboe och körens jubelbudskap.

Bach skrev juloratoriet med avsikt att det skulle framföras på sex skilda dagar under julhelgerna. Juloratoriets "sceniska kuliss" skapas med instrumenten. Varje sats har sin egen instrumentbesättning vid sidan av stråkarna. Således beskrivs den första satsens glädje av tre trumpeter, timpani, flöjter och oboer. Den andra satsens herdeidyll skapas å sin sida av flöjter och oboe. Bachs söner har vittnat om, att för deras far var de olika instrumentens nyanser och de illusioner de väckte av stor betydelse. Självfallet upplevs juloratoriet bäst live i lämplig sakral lokal, en sådan är Nidarosdomen. Men där går även att avnjutas per CD, där finns flera ypperliga inspelningar men en mästare tolkas ju bäst av en annan mästare, så därför menar jag att Eric Ericssons inspelning från 1993 står i en egen klass.

Triakel, vintervisor.
Triakel betyder sötlakrits på jamska, gruppen består av Emma Härdelin sång, Janne Strömstedt tramporgel och Kjell-Erik Eriksson fiol. På deras andra CD – vintervisor, finns ett antal folksånger och koraler med jul- och vintertema. Emma sjunger som en ängel, hon har ett traditionellt sångsätt "utan maner", rakt på och låter texterna lyftas fram. Janne och Kjell-Erik bygger tillsammans ett lågmält komp med mycket svärta. CD:n innehåller mestadels gammalt material, där saknas inte ens Evert Taube. Det starkaste spåret är emellertid nyskrivet, ”Innan gryningen”, en psalm med text av Ylva Eggerhorn och musik specialskriven till Triakel, av Benny Andersson.

Adolfsson och Falk, Mera jul. En hygglig syntdänga med fullständigt genial text.

"Ge mig en svårknäckt nöt,
sötare gröt,
djupare dopp i grytan,
glittrigare glim
och grötigare rim
och mer Arne Weise i rutan"

Därmed tillönskas läsare och meddebattörer God Jul.


Om författaren

Författare:
Leif-Arne Undvall

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2008 13:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: