sourze.se

Champions League: Chelsea vidare

I går skrev jag att Chelseas tränare Luis Felipe Scolari var tvungen att vinna mot CFR Cluj och säkra avancemang för att skaffa sig lite andrum. Det gjorde han, men Chelsea har fortfarande problem

Trots att Chelsea ligger på en andra plats, endast en poäng bakom ledande Liverpool, i ligan har det ritats upp frågetecken lika stora som the London Eye kring lagets prestationer och tränarens taktik. Således hade laget mycket att bevisa mot ett, på pappret, mycket svagare motstånd. Den spelare som tjänar mest i CFR Cluj har en veckolön på ungefär 7000 pund. Sätt det i förhållande till lagkaptenen i Chelsea, John Terry, som varje vecka kan promenera hem med sisådär 150 000 pund. Därför är det förståeligt att förväntningarna från klubbledning och omgivning är olika på de båda lagens spelare.

Sprang då Chelsea in på plan taggade till tänderna? Som frustande tjurar? Som en maskin vars uppdrag var att köra över allt som stod i dess väg? Knappast. De inledde trevande eller till och med lite avvaktande. Det ser inte ut som om det finns någon harmoni mellan spelarna. Missförstånd, felpassningar och bortkastade chanser präglade de mesta av Chelseas spel de första trettio minuterna. Cluj kämpade bäst de kunde och var alltid snabba i sina omställningar när de fick tag i bollen. Men Chelsea lyckas få ett mål genom ivorianen Salomon Kalou strax före paus och de kom ut i andra halvlek som ett starkare, mer sammansvetsat lag. Jag vet inte vad Scolari sa, eller inte sa till dem i omklädningsrummet, men kämpaglöden fanns hos merparten av spelarna i andra halvlek och Chelsea drog upp tempot rejält. Cluj fick allt svårare att hänga med och räddades flera gånger av den storspelande målvakten Nuno Claro. Dock chokade Cluj engelsmännen rejält genom att kvitterat i den 55 minuten genom Yssouf Koné. Chelseaspelarna, som hela tiden hade ett öga på matchtavlan där resultatet från Rom rapporterades, började allt mer febrilt jaga en ett ledningsmål när Scolari bytte in Drogba. Scolari har tidigare under säsongen kritiserats för sina tveksamma byten men kvällen byte skulle visa sig vara lyckosamt när Drogba, på typiskt manér, snyggt gör 2-1 fem minuter efter att han blivit inbytt. Efter målet gick luften ur Cluj likt en kvarglömd badboll i ett tistelsnår. Chelsea tilläts mer eller mindre leka fotboll de sista tio-femton minuterna. Dock utan att lyckas göra mål.

Chelsea vinner alltså mot CFR Cluj och tar sig vidare till åttondelsfinal, men de frågetecken som fanns innan matchen kvarstår nog. Chelsea övertygar inte. Spelare av den kalibern skall klara av mycket mer. Att vinna knappt mot ett lag som CFR Cluj, på hemmaplan dessutom, är inte OK. Visst de kliver fram och avgör när det som mest behövs, men de ska inte befinna sig i sådana situationer. Chelsea måste få ordningen i leden om de vill glädja sin ryske ägare med en Champions League titel. Cluj å andra sidan skall vara väldigt nöjda med sin insatts mot Chelsea och i turneringen överlag. För sex år sedan spelade de i division 3 i Rumänien och nu är de ute i Europa och skakar om en del av de stora och mäktiga klubbarna. Inte illa.

I övrigt från Champions League kvällen gjorde både Markus Rosenberg och Zlatan Ibrahimovic mål när deras bägge lag möttes. Det var Rosenbergs Werder Bremen som gick segrande ur duellen, 2-1. Zlatan blev inbytt och tröstmålade för Inter i den 89:e minuten. Rosenbergs glädje när han bredsidade in 2-0 målet var svår att missa. Efter att ha suttit på bänken den senaste tiden måste det känts skönt för den före detta Malmöspelaren att få näta inför hemmapubliken. Vinsten innebär att Bremen snuvade Inter på förstaplatsen i gruppen.


Om författaren

Författare:
Alexander Brock

Om artikeln

Publicerad: 10 dec 2008 00:15

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: