sourze.se

Sommar final i Liberec

Finalen på Sommar Grand Prix i tjeckiska Liberec. På förmiddagen träning och kval. Senare på kvällen tävling.

För svenskarna var kvalet åter en besvikelse. Ingen av hopparna lyckades ta sig vidare till tävling. Carl Nordin hoppade 104,0 meter och slutade som 53: a och Isak Grimholm hade ett helt misslyckat hopp på 93,0 meter och slutade 61: a.

Norge hade ett bra kval och fick med alla hoppare utom Kim Rene Elverum Sorsell som med sina 108,0 meter kom 48: a. Bäst var Björn Einar Romören som kvalade in bland topp 10 med sina 123,5 meter.

Finland fick vidare Ville Larinto på en fin fjärde plats med 125,0 meter. Kalle Keituri hoppade 122,0 meter och slutade på 14:e plats. Sami Niemi missade dock att ta sig till tävling med sina 109,5 meter.

Vann kvalet gjorde österrikaren Martin Koch med 130,0 meter vilket också var dagens längsta hopp. USA och Kanade fick för andra tävlingen i rad hoppare med till tävling. I Klingenthal var det Anders Johnson som tog sig vidare från USA och här i Liberec var det Nicholas Fairall. I Kanadas fall var det båda gångerna Stefan Read. Båda lagen består av få och unga hoppare och nu börjar deras satsning att ge resultat.

I själva tävlingsomgången hade Norge en riktigt dålig dag. Bäste norrman var Anders Jacobsen på en 21:a plats med ett hopp på 120,0 meter. En halvmeter kortare hoppade hans landslagskompis Tom Hilde och låg 22:a inför finalrundan. Resterande norrmän i tävlingen hoppade alla bort sig från finalen. Närmas var Kenneth Gangnes med 116,5 meter och en 34: e plats.

Ville Larinto, Finland fick på ett kanonhopp och låg inför finalen på en fin 4:e plats. Han hopp mätte 130,5 meter. Han fick även fina domarpoäng för sitt hopp. Kalle Keituri hoppade bara 105,0 meter och var långt ifrån att ta sig vidare till finalen.

De två som slåss om slutsegern Gregor Schlierenzauer, Österrike och Simon Ammann, Schweiz fortsatte att kriga in i det sista. Först hoppade Simon och hans hopp mätte 132,0 meter. Men Gregor var näste man på bommen och han svarade direkt med ett kanonhopp på 135,5 meter. Så spänningen fanns kvar in i det sista.

Finalrundan blev spännande in i det sista. Ville Larinto hade ett något sämre andra hopp med 128,0 meter och ramlade ner två placeringar. Daiki Ito, Japan fick däremot på ett kanonhopp med 133,5 meter. Han ledde länge. Martin Koch, Österrike blev även idag Man of the Day med sin tredje plats. Så kom då Simon Ammann, Schweiz. 129,0 meter "bara" och en tredje plats för honom så långt. Sista man på bommen Gregor Schlierenzauer. För att öka på spänningen så skickade man dessutom av honom en gång pga vind. Men till slut så hoppade han och landade även han på 129,0 meter. Det var en spännande väntan innan poängen kom upp. Men höga domarpoäng och det försprång han hade sedan tidigare gjorde att han tog över första platsen och förpassade Daiki Ito till en andra plats. Därmed blev han också totalsegrare i Sommar Grand Prix 2008. Två blev schweizaren Simon Ammann och på tredje plats tog sig genom bra placeringar i de sista två tävlingarna tysken Michael Uhrmann. Bästa nordbo blev Harri Olli, Finland på en 11:e plats. Harri som ju inte tävlat på slutet pga att han är avstängd från landslaget på obestämd tid pga disciplinära problem. Unge Ville Larinto som haft en bra avslutning på denna turné slutade 24:a. Kalle Keituri som ju aviserade att han skulle lägga av efter vinternsäsongen men som satsade vidare när Janne Ahonen slutade och Janne Happonen skadade sig slutade på en 16:e plats och var näst bäst. Bäste norrman, Björn Einar Romören hittar vi på en 18:e plats. Det har inte varit någon direkt toppen sommar för norrmännen. Tyvärr lyckades de svenska hopparna inte få ihop en enda poäng denna sommar.

Nu väntar en period av träning och testning av material för hopparna innan vintersäsongen startar i finska Kuusamo den sista helgen i november.