sourze.se

Skiftarbete kortar livet avsevärt!

Maria Abrahamsson SVD, förfasar sig över att polisfacket i Stockholm förfasar sig över ett nytt arbetstidsavtal.

Svenska Dagbladets ledarskribent Maria Abrahamsson har på senaste tiden bedrivit en kampanj emot Polisförbundet och dess Stockholmsavdelning. Detta då hon anser att det nya arbetstidsavtal Rikspolisstyrelsen och Polisförbundet centralt enats om inte ger anledning för de som drabbas av det, att klaga på. Hon hävdar att det avtal poliserna i Stockholm tidigare haft har varit alldeles för generöst och därför borde nu det lokala facket i Stockholm hålla snattran.

Det är inte första gången Maria Abrahamsson går till attack mot polisernas fackförbund, vilket hon tydligen ser som någon sorts paria som borde förbjudas. Maria Abrahamsson borde vara rätt utbildad för sin position kan tyckas. Att hon då är så monumentalt okunnig beträffande en fackförenings uppgift och uppdrag känns närmast löjeväckande. Man får nästan uppfattningen av att det hela har hamnat på ett personligt plan för Abrahamsson.

I en debatt i radions P1 den 18:e september mellan Abrahamsson och ordföranden i Polisförbundets stockholmsavdelning Stefan Eklund, förfasade sig Abrahamsson över att hon fått många elaka mail av poliser som svar på hennes ledare. Hon berättade om att hon även fått motta som hon uttryckte det "rena snyfthistorierna" från poliser som med det nya avtalet skulle få svårt med barnpassning och det sociala livet. Detta berättade Abrahamsson i en mycket överlägsen och raljant ton, för att sekunden efter beklaga att hon fått elaka mail. Något som knappast ter sig konstigt med tanke på hennes egen framtoning i sina ledare.

Det är förmodligen högst troligt att den makt som kommer med att på bästa ledarplats alltid få sista ordet framkallar en sorts fartblindhet och en övertro på sin egen person. Att detta i sin tur leder till att ifrågasättande av den "sanning" som förmedlas bemöts med arrogans och raljans.

Maria Abrahamsson anser uppenbarligen att de som arbetar skift skall i det närmaste ha samma arbetstid som de som arbetar måndag till fredag såna som jag själv och Abrahamsson. En enig medicinsk expertis har i årtionden bekräftat att nattarbete leder till en tidigare död. Det är bland annat av den anledningen Polisförbundets stockholmsavdelning förhandlade fram det tidigare avtalet, vilket innebar en kortare total arbetstid för i första hand de som arbetar natt. Den tidigare arbetstiden var ca 35-36 timmar i veckan. Detta kallar Abrahamsson allför generöst.

En lätt jämförelse med tunneltågsförarna på Connex ger vid handen att de arbetar 31 timmar i veckan trots att de aldrig jobbar hela nätterna.

Självklart är det bra med en öppen och granskande debatt. Man borde dock kunna ställa lite större krav på en, till stora delar skattefinansierad*, ledarskribent på en av sveriges 2 största morgontidningar.

Eftersom Abrahamsson också gör en stor skillnad mellan det privata och den helt eller delvis skattefinansierade offentliga verksamheten, kan det vara värt att nämna att också polisanställda betalar skatt. En del av den skatten går till det offentliga, andra delar går till det väl tilltagna pressstödet, vilket gör det möjligt för Abrahamsson och Svd att överleva.

Maria Abrahamsson kanske tar sig an att granska hur presstödet används av tidningarna och sedan raljera lite över det i sina ledare?

* Svenska Dagbladet erhåller årligen 65 miljoner från presstödsnämnden. Det normala för en tidning är 17 miljoner.


Om författaren

Författare:
Göran Larsson

Om artikeln

Publicerad: 28 sep 2008 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: