sourze.se

Eurovision Song Contest uppdelat i öst och väst?

"Man skulle kunna ha två tävlingar; en som sänds från ett västeuropiskt land och en som sänds från en östeuropiskt, på olika datum."

Det är inte bara i låttävlingen Eurovision Song Contest som öststaterna röstar på varandra. I lördags såg vi exakt samma sak i den ganska nyss startade Eurovision Dance Contest. Precis som våra "Lets Dance"-domare, Tony Irving och Dermot Clemenger, sade efter gårkvällens föreställning i Glasgow, så fuskade de flesta av de östeuropeiska länderna, varför våra svenska deltagande, som körde enligt reglerna, inte hade en chans i tävlingen. På sätt och vis kan man tycka så om Eurovision Song Contest också. Där röstar de Baltiska länderna på varandra, de forna jugoslaviska republikerna ger nästan alltid sina högsta poäng till till någon av sina grannar, Ukraina, Ryssland och Vitryssland röstar på varandra o.s.v. I år gav de flesta öststater sina tolvor till Ryssland och i en tidigare artikel här på Sourze förklarade jag varför. Det berodde på att Dima Bilan, som vann årets Eurovision Song Contest är en superstjärna i östblocket. Det är ungefär som om Elton John skulle tävla för England eller Bono för Irland. Risken skulle finnas att nästan alla västeuropeiska länder skulle rösta på dem på grund av deras storhet!

Givetvis var Polen, Litauen, Ukrainia och Ryssland bra i danstävlingen. Det var även Azerbadjan. Men Sverige, Danmark och Finland var precis lika bra! Det är som när Martin Stenmark torskade i Eurovision Song Contest i Kiev trots att han hade en av de absolut bästa låtarna, "Las Vegas".

Vad ska man då göra för att skapa en balans i dessa tävlingar? Jag vill inte spekulera i hur man ska göra i danstävlingen, men i sångtävlingen finns det mycket man kan göra. Vad sägs till exempel om att dela upp Eurovision Song Contest i två delar och ha en tävling för Västeuropa och en för Östeuropa. Här finns inga politiska motiv utan det handlar om att tävlingen på senare år blivit för stor och att man inte orkar sitta och lyssna sig igenom låtarna från så många länder. Man tappar greppet om tävlingen på grund av de olika genren och stilarna från de olika länderna. Dessutom är det svårt för en mänsklig hjärna att suga in och fatta beslut om så många låtar under två kvällar.

Man skulle kunna ha två tävlingar; en som sänds från ett västeuropiskt land och en som sänds från en östeuropiskt, på olika datum. Vi i Västeuropa skulle inte se den östeuropiska tävlingen och östeuropéerna skulle inte se vår västeuropeiska dito. Men alla skulle få se en final i vilken de fem låtar som fick högsta poäng i varje tävling skulle tävla. Då skulle Eurovision finalen bestå av de tio bästa låtarna som Öst- respektive Västeuropa har röstat fram. Å andra sidan är det inte alls otänkbart att östländernas tevetittare ändå skulle rösta på öststarnas låtar o.s.v., men vi tevetittare skulle åtminstone få ett bättre grepp om tävlingen och vi skulle ha ett mindre antal låtar att lyssna på och bedöma innan vi röstar. Dessutom skulle både de Öst- och Västeuropeiska musikindustrierna gynnas av att kunna ta fram artister i respektive länder med målsättningen att hamna bland de topp tio i finalen.

Vad säger du Svante Stockselius? Chef för Eurovision är detta ett förslag som du och dina Eurovision kollegor kan tänka sig diskutera?


Om författaren

Författare:
William Butt

Om artikeln

Publicerad: 08 sep 2008 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: