sourze.se

Summering i skuggan av spelen

Det är nu efterspelen börjar för kineser som varit olydiga mot regimen.

Det som kommit fram om förtrycket i Kina före och under de olympiska spelen är toppen på ett isberg. Mörkertalet är stort i detta gigantiska land där nyhetsförmedlingen sker på diktatorernas villkor.

Reportrar utan gränser har summerat det de fått veta: Mer än 100 journalister, bloggare och oliktänkande har arresterats eller trakasserats på olika sätt. Minst 47 Tibetaktivister har gripits och minst 50 förespråkare för mänskliga rättigheter har satts i fängelse.

Här ett par exempel:

Två kvinnor, 77 och 79 år gamla, dömdes till ett års arbetsläger för att fem gånger ha ansökt om att få protestera under OS. De gick i regimens demonstrationsfälla. Myndigheterna har i sin vänlighet bestämt att kvinnorna kan få avtjäna straffet i sina hem så länge de sköter sig.

Falun Gong meddelar att fler än 8.000 utövare av Falun Gong arresterades under månaderna före OS. Ett par veckor före spelens ståtliga invigning avled två Falun Gongutövare - Zhong Zhenfu och Liu Xiumei - efter tortyr i Shandongprovinsen, nära den plats där seglingarna genomfördes.

Vad händer nu, efter det att över 20.000 utländska journalister har lämnat Kina? Det är nu efterspelen börjar för kineser som vågat höja rösten.


Om författaren

Författare:
Åke Askensten

Om artikeln

Publicerad: 24 aug 2008 17:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: