sourze.se

Ja till friskolor

"UK schools need Swedish lessens." Ledare i Financial Times den 15 aug. 2008.

Jag har aldrig varit någon anhängare av friskolor men har nu ändrat mig efter att ha läst en ledare i Financial Times den 15 augusti 2008. Ledaren har följande rubrik:" UK schools need Swedish lessons. Competition is the way to real reform of education." Storbritanniens skolor behöver svenska lektioner. Konkurrens är den verkliga vägen till reform av utbildningen.

The leading light in school reform is Sweden. The education system there is funded by vouchers. Sverige är ledande när det gäller reform av skolan. Utbildningssystemet bekostas genom vouchers. Ovanstående citat förklarar i mycket min ändrade ståndpunkt. Friskolorna omfattar för närvarande 20 procent av gymnasie- och 10 procent av grundskoleeleverna.

Artikelförfattaren i FT anser att införandet av den svenska modellen skulle förbättra Storbritanniens skolor och särskilt lyfta svaga skolor.The evidence suggests that adopting the Swedish model would make the average UK school better, and lift weaker schools most of all.

I Finland och Nederländerna behöll man den gamla pluggskolan men USA, Storbritannien
och Sverige införde den s.k. "flumskolan" någon gång på 1990-talet. Det går inte att vända tillbaka till det gamla systemet utan det måste reformeras. Vouchersystemet kan vara en utväg..

Om det svenska systemet är så bra kan man fråga sig varför det inte införs i England. Skolministern Ed Balls får en del av skulden till att inget händer och man hoppas att de konservativa skall förändra skolan till det bättre om de vinner nästa val 2010.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 23 aug 2008 23:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: