sourze.se

Universum och Jag

Kan man handla för 236.50 kr två gånger i rad?

Det var inte särskilt sannolikt att Universum skulle uppstå! Men ändå gjorde det så! Hur sannolikt blir det då att ett nytt Universum skapas av samma orsaker? Vilka de nu var!

Det var en gång ett stort lotteri med tusentals vinstlotter och en nitlott. Passagerarna på Titanic drog denna enda Nitlott. Hur sannolikt var det? De som överlevde, hade de missat att dra lott alls?

Jag gick och handlade på ICA två gånger i följd, lite planlöst som vanligt. Jag gick dit den 3:e och 10:e augusti.
Enligt mitt kontoutdrag köpte jag för 236.50 kr vid vardera tillfället. Efter ett planlöst spontanhandlande. Hur sannolikt var det? Inte sannolikt alls med så många siffror. Jag har frågat många kunniga personer! De säger att något sådant kan inte inträffa! Men ändå så... Men jag har kontoutdrag på det framför näsan. Mer sannolikt att Titanic ploppar upp igen, sa någon. Hur ofta slår du sex sexor på rad?

Möter du ofta samma bil i samma vägkorsning? Oavsett om du kör dag eller natt. Oavsett om du kör på tur eller spontant. Känner du det lite kusligt eller ser du nyktert på det?

En del personer går fram till telefonen för att ringa Faster. Just då ringer Faster överraskande ofta! Först känns det konstigt men du vänjer dig. För allt har ju en naturlig förklaring - eller hur?

Hunden Trofast ligger framför vägguret en hel dag. Men sannolikt bryr han sig inte om visarnas gång. I genomsnitt passerar 1738 bilar av olika modeller utanför. Trofast ställer sig upp just som matte sätter foten på bromsen. Hunden har levt i ett förfärligt oväsen hela dagen, men...

Ett jättestim sillar simmar i Kattegatt. De är inte särskilt smarta. Men alla vänder inom loppet av en sekund.
Detta utan synbar ledare. Men det är väl bara naturligt?

Vad förundrar dig mest i ditt lilla hörn av Universum? Din egen existens kanske! Att du kan leva i det förgångna, i nuet och framtiden samtidigt? Du märkvärdiga, unika, underbara varelse! Det klarar inte ens en elefanthjärna!


Om författaren

Författare:
Jan Brunnegård

Om artikeln

Publicerad: 18 aug 2008 22:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: