sourze.se

Sydossetien bör bli självständigt

Kosovo var en del av Serbien men är nu självständigt. Samma sak bör ske med Sydossetien och Abchazien.

Samtidigt som OS i Peking invigdes den 8 augusti 2008 startade Georgien en aggression mot det sedan 1993 de facto självständiga Sydossetien. Det var ett oprovoserat anfall i likhet med när en annan självständig del av Georgien, Adjarien fråntogs sin självständighet förra året. En fortfarande självständig del, Abchazien, har samma osäkra ställning som Sydossetien och är inte erkänd av någon stat, inte ens av Ryssland.

Georgien har inte större rätt till Sydossetien eller Abchazien än Kina har på Taiwan. Kina anser att Taiwan är en del av Kina vilket Taiwan bestrider. Om inte Ryssland ingripit hade det blivit en etnisk rensning av ossetier i Sydossetien. Tiotusentals har flytt till Nordossetien och skulle få svårt att återvända om Georgien hade styrt i landet. Georgiens president Saakashvili är en maktlysten människa som inte skyr några medel för att uppnå landets territoriella integritet d.v.s att Sydossetien och Abchazien åter kommer under georgiskt välde. På grund av kriget mot Sydossetien kommer Georgien aldrig någonsin att få bestämma över osserierna. Det var nästan bara kvinnor och barn i flyktinglägren i Nordossetien eftersom männen stannade kvar för att kämpa mot georgierna.

Det är inte utan problem för Ryssland att upphäva ett grannlands territoriella integritet. Ryssland hade samma problem i Tjetjenien. Detta land var självständigt mellan 1996 till 1999 då Ryssland återtog kontrollen över landet och därigenom hävdade sitt territorium. Annars kunde andra delar av Rysslands 89 provinser förklara sig självständiga. Därför utses inte guvenörerna inte genom fria val utan av presidenten.

Vid Natos krig mot Serbien 1999 fastslogs vid vapenstilleståndet att Kosovo var del av Serbien. Nu tio år senare är Kosovo en självständig stat. Samma sak kommer att hända med Sydossetien och Abchazien i framtiden.


Om författaren

Författare:
Yngve Karlsson

Om artikeln

Publicerad: 17 aug 2008 00:27

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: